Mam nadzieje, że nie macie dosyć gruszek bo dziś mam świetny serniczek z gruszkami. Nie dość, że z gruszkami to jeszcze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, przyprawą korzenną i kajmakiem. Mniam pyszotka :DSkładniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pełnoziarnistej150 g masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie serowe:1 kg sera250 g kwaśnej śmietany250 g sera mascarpone1 szklanka cukru1 budyń śmietankowysok z jednej cytryny1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka3 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegododatkowo:2 średniej wielkości gruszki2 łyżki kajmaku1 łyżka mleka1/2 łyżeczka przyprawy korzennejForemka 26x39 cm natłuszczona i wyłożona pergaminemMasło kroimy w drobna kostkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.Masa serowa: Jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki nadzienia serowego wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.Ciasto wykładamy na dno foremki, wlewamy masę serową a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę gruszki. Wkładamy do piekarnika na około 70 minut i pieczemy w 180*C. Studzimy.Do kajmaku wlewamy mleko i wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Wierzch ciasta posypujemy przyprawą korzenią a z kajmaku robimy esy-floresy.* można zrezygnować z mascarpone