Wykonanie
Telefon...dziś przyjadą goście. Szybko idę do kuchni i zabieram się za pieczenie jednego z moich ulubionych ciast. To ciasto zachwyca lekkością, smakiem i szybkością przygotowania. A niewtajemniczeni w przepis często porównują je z bardziej pracochłonnym
ciastem drożdżowym. Zapraszam Was do pieczenia. Wkład pracy jest niewielki, a efekt doskonały. Ja często je robię z moim małym pomocnikiem. A więc, jeśli i Wy takich posiadacie, to zaproście ich do "kuchennej zabawy" :)

Składniki:2 łyżeczki budyniu
waniliowego3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
oleju1 1/2 szklanki
cukru3 1/2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkacukier waniliowypół szklanki
malin (mrożonych lub świeżych)1 dojrzała
gruszkacukier puder do posypaniaKruszonka:1/2 kostki
masła lub
margaryny1 1/2 szklanki
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki
cukru kryształPrzepis na ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu. Często jest modyfikowany. Przedstawiam wersję podstawową. Wybór
owoców jest dowolny.Przygotowanie:
Mleko,
budyń,
cukier,
mąka,
proszek do pieczenia,
jajka i
cukier waniliowy miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy
olej, dalej miksując. Wylewamy ciasto na przygotowaną, natłuszczoną i oprószoną
mąką foremkę (u mnie duża prostokątna blacha).
Gruszkę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Układamy na wierzch ciasta. Pomiędzy sypiemy
maliny (w przypadku
malin mrożonych, nie rozmrażamy ich do końca, rozkruszamy w rękach i obsypujemy ciasto).Kruszonkę przygotowujemy w osobnej misce. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie. Następnie obsypujemy dokładnie ciasto.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 55 minut.Smacznego