ßßß Cookit - przepis na Ciasto malinowo-gruszkowe z kruszonką

Ciasto malinowo-gruszkowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Telefon...dziś przyjadą goście. Szybko idę do kuchni i zabieram się za pieczenie jednego z moich ulubionych ciast. To ciasto zachwyca lekkością, smakiem i szybkością przygotowania. A niewtajemniczeni w przepis często porównują je z bardziej pracochłonnym ciastem drożdżowym. Zapraszam Was do pieczenia. Wkład pracy jest niewielki, a efekt doskonały. Ja często je robię z moim małym pomocnikiem. A więc, jeśli i Wy takich posiadacie, to zaproście ich do "kuchennej zabawy" :)
Składniki:
2 łyżeczki budyniu waniliowego
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
3 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
cukier waniliowy
pół szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
1 dojrzała gruszka
cukier puder do posypania
Kruszonka:
1/2 kostki masła lub margaryny
1 1/2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru kryształ
Przepis na ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu. Często jest modyfikowany. Przedstawiam wersję podstawową. Wybór owoców jest dowolny.
Przygotowanie:
Mleko, budyń, cukier, mąka, proszek do pieczenia, jajka i cukier waniliowy miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy olej, dalej miksując. Wylewamy ciasto na przygotowaną, natłuszczoną i oprószoną mąką foremkę (u mnie duża prostokątna blacha). Gruszkę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Układamy na wierzch ciasta. Pomiędzy sypiemy maliny (w przypadku malin mrożonych, nie rozmrażamy ich do końca, rozkruszamy w rękach i obsypujemy ciasto).
Kruszonkę przygotowujemy w osobnej misce. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie. Następnie obsypujemy dokładnie ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 55 minut.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/01/Ciasto-malinowo-gruszkowe-z-kruszonka.html