ßßß Cookit - przepis na drożdżówka bez drożdży z owocami

drożdżówka bez drożdży z owocami

nazwa

Wykonanie

Faktycznie, w smaku przypomina ciasto drożdżowe, a czas powstawania i sposób przypomina ekspresowe ciasto ucierane. Idealna propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty lub chęci spędzić długiego czasu w kuchni. W tym przypadku możemy użyć ulubionych owoców, u mnie były to porzeczki czerwone. Recepturę powyższą podesłała mi na FB Ania M, której bardzo dziękuję za ten fajowy przepis.
4 jaja
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej)
1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru z wanilią
2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia
3 łyżki octu
kruszonka:
100 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
1 pełna szklanka mąki pszennej
dodatkowo:
około 800 gramów owoców
ewentualnie cukier puder do posypania na wierzch
Owoce, jeśli zachodzi potrzeba, szypułkujemy, kroimy na mniejsze cząstki etc.
Całe jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę.
Olej mieszamy z mlekiem i octem.
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną (zrobiłam to na dwa razy).
Miksujemy na gładką masę (ciasto jest dość gęste i tak ma być).
Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę.
Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię.
Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce.
Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat i jeśli mamy bardzo kwaśne owoce jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/06/drozdzowka-bez-drozdzy-z-owocami.html