ßßß
Składniki:100 g masła lub margaryny200 ml cukru200 ml mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajkadodatkowo:200-300 ml świeżych owoców lub 200 g mrożonychdo dekoracji:cukier puder*składniki na małą foremkę do pieczenia – 20x25cmTłuszcz rozpuszczamy i studzimy.Owoce oczyszczamy, usuwamy pestki. Mrożone lekko rozmrażamy.Formę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Suche składniki mieszamy dodajemy jajka i rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy dokładnie, aż uzyskamy gładkie ciasto i przekładamy do formy. Na wierzchu kładziemy owoce.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pieczemy przez 25 – 30 minut sprawdzając patyczkiem. Pozostawiamy w formie do wystudzenia. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.