Wykonanie
Witam, długo mnie tu nie było, ale niestety z czasem ciężko. Zamierzam wam przedstawić tłusto czwartkowy przepis.
Składniki:50g
masła lub
margaryny3 małe
jajka150 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegostarta skórka z jednej
pomarańczyok. 800 g
mąki pszennej + do podsypywania3 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml
mleka (temp. pokojowa)
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaSpos ób przygotowania:Miękkie
masło utrzeć z
jajkami,
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodać skórkę z
pomarańczy.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z
mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a jak masa stanie się gęsta to zagnieść ręką.Ciasto podzielić, na posypanym
mąką blacie, na 16 równych części.Z każdej uformować wałek o długości ok. 25cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ otrzymamy wtedy węzełki z długimi końcami, które usmażone mogą się oderwać)Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim
oleju, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Ważne, aby dobrze usmażyły się w środku węzła, gdzie jest najwięcej ciasta). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać
cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.Przepis zapożyczony z http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/354-przepis-na-wezelki-pomaranczowe.