Wykonanie
Jeżeli lubicie pączki a nie przepadacie za ich przygotowywaniem polecam te pyszne węzełki które w smaku przypominają pączki z lekką nutą
pomarańczy aich przygotowanie zabiera jedynie kilka chwil :)Pomysł zaczerpnięty z bloga:Domowe Wypieki.

Składniki:65 dkg
mąki pszennej15 dkg
cukru pudru3
jajka5 dkg
masłaskórka otarta z 1
pomarańczy1 opakowanie
cukru waniliowego200 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
jajkami na puszystą masę.Następnie dodajemy otartą
skórkę pomarańczową,przesianą mękę z proszkiem na przemian z
mlekiem.Wyrabiamy wszystko za pomocą miksera a gdy ciasto jest zbyt gęste robimy to dłonią.Gotowe ciasto dzielimy na 18-20 części.Każdą część ciasta formujemy na kształt wałeczka o długości około 25 cm ( nie dłuższy,gdy wałeczki są zbyt długie końce węzełków po usmażeniu będą odpadać)

Każdy wałeczek zawiązujemy na węzełek

Gotowe węzełki smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Musimy uważać żeby węzełki były dobrze usmażone w najgrubszym miejscu.Po upieczeniu wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym a następnie posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)