Wykonanie

Dwa
biszkopty jeden ciemny, drugi jasny podzieliłam na prostokąty, które opatuliłam przepysznym
kokosowym kremem i ułożyła na przemian. Takie proste w przygotowaniu a robi wrażenie wizualne i smakowe.Składniki:
Biszkopt jasny:5
jajek7 łyżek
mąki krupczatki5 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt ciemny:5
jajek6 łyżek
mąki krupczatki2 łyżki
kakao5 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:400 ml
mleka kokosowegobudyń śmietankowy200 g
masła3/4
cukru pudru1/2
cytryny1 łyżeczka
wódki albo
spirytusu200 g
wiórków kokosowych200 ml
śmietany kremówkiżelatyna albo
śmietan-fixforemka 26/40
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce
cukru. Dodać
żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać
mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z ciemnym
biszkoptem. Oba
biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.Ugotować
budyń według instrukcji na opakowaniu. Tylko zwykłe
mleko zastąpić
kokosowym. Ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem, dodawać po łyżce budyniu na koniec, dodać
sok z cytryny,
wódkę, 150 g
wiórków kokosowych, wymieszać.Najlepiej przy pomocy linijki i noża do pizzy podzielić ciasta na równe prostokąty. Ja podzieliłam
biszkopty na 20 prostokątów o szerokości 2 cm. Jeśli ciasta są za suche można je nasączyć
wodą wymieszaną z
sokiem z cytryny.Układać na przemian jasne ciasto, trochę masy, ciemne ciasto, masa, jasne, masa, ciemne. Na wierzchu posmarować kremem i znowu układać placki tylko na przemian: ciemne,jasne... aż do wyczerpania składników. Na przekroju ciasta powstanie wzór szachownicy. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem ubić
śmietanę kremówkę, dodać
żelatynę.
Śmietaną posmarować boki i wierz ciasta, posypać pozostałymi wiórkami.-
Między kolejnym warstwami ciasta możemy polać
białą czekoladą.