Wykonanie

Przepis na ciasto znaleziony
wieki temu na WŻ. Ciasto towarzyszy mi i mojej rodzinie w bardzo wielu uroczystościach np. roczek mojego chrześniaka. Jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. I tak sobie pomyślałam, że nie może go zabraknąć na blogu.Muszę się jeszcze wytłumaczyć. Jak zapewne widzicie górny
biszkopt zamiast być żółty jest szary a stało się to tak, że przez pomyłkę wsypałam
kisiel. A nie miałam już
jajek żeby upiec kolejny. Mam nadzieję, że mi wybaczycie:DSkładniki:
Biszkopt jasny:6
jajek9 czubatych łyżek
mąki krupczatki6 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt różowy:6
jajek6 czubatych łyżek
mąki krupczatki4
kisiele wiśniowe ( każdy miał 77 g)6 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:2 puszki
ananasów300 g
masła1
budyń śmietankowy3/4 kwaśnej
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru pudruDodatkowo:250 ml
śmietany kremówkiżelatyna albo
śmietan-fixwiórki kokosoweforemka 26/40
woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce
cukru. Dodać
żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać
mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z różowym
biszkoptem. Oba
biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
Ananasy osączyć. Z soku odlać 400 ml ( jeśli tyle nie będzie uzupełnić
wodą). Na soku ugotować
budyń, ostudzić.
Ananasy pokroić w drobną kostkę, kilka sztuk(5-6) zostawić do dekoracji.
Masło utrzeć z
cukrem, dodawać po łyżce
śmietany i budyniu, na koniec dodać pokrojone
ananasy.
Biszkopty przekroić, nasączyć
wodą z sokiem.Układać na przemian:
biszkopt różowy, masa,
biszkopt jasny, masa, różowy, masa, jasny. Na jasnym wykładamy ubitą kremówkę z dodatkiem
żelatyny, posypujemy wiórkami i dekorujemy kawałkami
ananasów.- Jeśli boimy się przekroić
biszkopt na pół radzę upiec cztery osobne
biszkopty.