Wykonanie

Składniki na ok. 18 małych babeczekCiasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia180 g zimnego
masła2
żółtkaskórka otarta z ½
cytryny1 łyżka
śmietany 18%.Krem:1
budyń śmietankowy bez
cukru420 ml
mleka3 łyżki
cukru120 g miękkiego
masła200 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:
truskawki lub inne
owoce (
maliny,
jeżyny,
borówki,
porzeczki itp.)
Mąkę wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodać
masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz
żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić kółeczka o 1-1,5 cm większe od śr. foremek na babeczki. Foremki natłuścić, wyłożyć
ciastem. Ciasto ponakłuwać, obciążyć np.
grochem. Piec ok. 15-20 minut (aż ciasto będzie złote) w temp. 180°C. Babeczki
póki ciepłe delikatnie wyjąć.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość
mleka o 1/3 szklanki (do 420ml). Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego po 1-2 łyżki budyniu stale ucierając.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z masą budyniową.
Truskawki oczyścić, przekroić na połówki.Babeczki z ciasta napełnić kremem, na wierzch wyłożyć
truskawki.
