ßßß
Co potrzebujemy:Do biszkoptu:4 jaja150g cukru120g mąki (może być po połowie pszennej i ziemniaczanej)3 łyżki kakao1 łyżka proszku do pieczeniaDo masy serowej:4 średniej wielkości banany400g śmietany 30%3 śmietan-fix500g serka homogenizowanego (ja użyłam naturalnego we wiaderku z Piątnicy, może byc też ser na sernik)3 łyżki cukruDo masy czekoladowej:1 czekolada mleczna150g masłaDo masy cukrowej:800g cukru pudru100g glukozy4 łyżeczki żelatyny1. Na początku przygotowujemy biszkopt. Ja zrobiłam go dzień wcześniej wieczorem. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dosypujemy cukier. Gdy ten rozpuści się, dodajemy uprzednio przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15-20 min. Po przestygnięciu przecinamy biszkopt na dwa krążki.2. Banany kroimy w krążki i pokrywamy nimi jedną warstwę biszkoptu. Do garnka wlewamy śmietanę i ubijamy mikserem, a następnie wsypujemy śmietan-fixy. Uprzednio wymieszany serek homogenizowany wraz z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy, aż do momentu ich połączenia. Gotową masę wylewamy na banany.
3. Na wylana masę nakładamy drugi krążek biszkoptu i wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.4. Kolejnym elementem jest przygotowanie masy czekoladowej, którą pokryjemy cały tort, aby miała do czego przykleić się masa cukrowa lub lukier plastyczny. Na chwilę przed wyciągnięciem tortu z lodówki, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (TUTAJ MÓJ PRZEPIS JAK TO ZROBIĆ). Mikserem rozmiksowujemy masło (najlepiej jeśli będzie miękkie) i stopniowo dodajemy czekoladę. Gdy uzyskamy gładki krem, możemy pokryć nim cały tort (górę i brzegi). Po tym "zabiegu" tort wstawiamy znów do lodówki, aby czekolada stwardniała.5. Następnie bierzemy się za przygotowanie masy cukrowej do pokrycia tortu. Do około 70ml wrzątku dodajemy żelatynę cały czas mieszając, a następnie glukozę. Na stół wysypujemy cukier puder i wylewamy na niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą. Ugniatamy, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Rozwałkowujemy na cienka warstwę.6. Tort pokrywamy warstwą masy cukrowej. Nadmiar przycinamy (możemy wykonać z niego ozdoby). I to już wszystko :)SMACZNEGO!