Wykonanie
Na Dzień Mamy upiekłam swojego pierwszego
torta. Wyglądem może nie jest idealny, ale za to wszystkim bardzo smakował. Pytali, kiedy znów go przygotuję, więc musiał naprawdę smakować, a przyznam że moim domownicy są bardzo wybredni :) Masa serowa w połączeniu z
bananami była faktycznie bardzo dobra. Bazowałam na kilku znalezionych w internecie przepisach.
Co potrzebujemy:Do
biszkoptu:4
jaja150g
cukru120g
mąki (może być po połowie pszennej i ziemniaczanej)3 łyżki
kakao1 łyżka
proszku do pieczeniaDo masy serowej:4 średniej wielkości
banany400g
śmietany 30%3
śmietan-fix500g
serka homogenizowanego (ja użyłam naturalnego we wiaderku z Piątnicy, może byc też
ser na sernik)3 łyżki
cukruDo masy czekoladowej:1
czekolada mleczna150g
masłaDo masy cukrowej:800g
cukru pudru100g glukozy4 łyżeczki
żelatyny1. Na początku przygotowujemy
biszkopt. Ja zrobiłam go dzień wcześniej wieczorem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dosypujemy
cukier. Gdy ten rozpuści się, dodajemy uprzednio przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia i
kakao. Wszystko delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15-20 min. Po przestygnięciu przecinamy
biszkopt na dwa krążki.2.
Banany kroimy w krążki i pokrywamy nimi jedną warstwę
biszkoptu. Do garnka wlewamy
śmietanę i ubijamy mikserem, a następnie wsypujemy
śmietan-fixy. Uprzednio wymieszany
serek homogenizowany wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym dodajemy do ubitej
śmietany i mieszamy, aż do momentu ich połączenia. Gotową masę wylewamy na
banany.
3. Na wylana masę nakładamy drugi krążek
biszkoptu i wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.4. Kolejnym elementem jest przygotowanie masy czekoladowej, którą pokryjemy cały tort, aby miała do czego przykleić się masa cukrowa lub
lukier plastyczny. Na chwilę przed wyciągnięciem
tortu z lodówki, rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej (TUTAJ MÓJ PRZEPIS JAK TO ZROBIĆ). Mikserem rozmiksowujemy
masło (najlepiej jeśli będzie miękkie) i stopniowo dodajemy
czekoladę. Gdy uzyskamy gładki krem, możemy pokryć nim cały tort (górę i brzegi). Po tym "zabiegu" tort wstawiamy znów do lodówki, aby
czekolada stwardniała.5. Następnie bierzemy się za przygotowanie masy cukrowej do pokrycia
tortu. Do około 70ml wrzątku dodajemy
żelatynę cały czas mieszając, a następnie glukozę. Na stół wysypujemy
cukier puder i wylewamy na niego rozpuszczoną
żelatynę z glukozą. Ugniatamy, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Rozwałkowujemy na cienka warstwę.6. Tort pokrywamy warstwą masy cukrowej. Nadmiar przycinamy (możemy wykonać z niego ozdoby). I to już wszystko :)SMACZNEGO!