Wykonanie
Średnio trudne, choć bardzo czasochłonne ciasto. Ale pyycha :DZmodyfikowałam niebiańską rozkosz przygotowując "tort" na imprezę urodzinową kolegi. Stąd ten napis na wierzchu na ostatnim zdjęciu :) i
bita śmietana, żeby było widać napis ;)Na miejscu (imprezie) okazało się, że to drugie ciasto. A nawet miało się pojawić trzecie. Pierwsze dostali wszyscy. Był to taki a'la piernik przełożony
marmoladą i zalany lukrem (jak na piernik przystało :P). Zdecydowanie za słodki i generalnie większość się zraziła i już mojego ciasta się bali. Ale Jubilatowi chyba smakowało, bo co jakiś czas przychodził i nakładał sobie nowy kawałek :) Albo po prostu był głodny ;)Trochę po to żeby zrobić lepsze zdjęcia, w przerwach w nauce zrobiłam drugie takie :] i już nieco inaczej ozdobiłam.
Biszkopt (upiec 2 lub jeden z podwójnej porcji i przekroić):- 4
jajka- 1/2 szkl
cukru- 1/2 szkl
mąki tortowej- 1 łyżka
kakao- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- ½ op.
wiórków kokosowychMasa budyniowa:- 3 szkl
mleka- 1 kostka
masła (200g)-
cukier waniliowy- 2 budynie
bananowe- ew. łyżka
żelatynyBita śmietana:- 3 łyżki
śmietany kremówki- łyżeczka
cukru pudru- łyżeczka
żelatyny+ 4-5
bananów+ sok z ½
cytryny
1
biszkopt:
Białka ubić, pod koniec dodając na przemian
żółtka i
cukier.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych
jajek. Wymieszać dokładnie, dodać
wiórki kokosowe i wlać d tortownicy. Piec ok. 25 minut w 180°C (
biszkopt z podwójnej porcji – do przecięcia, piec dłużej – sprawdzić patyczkiem).Wystudzić.Połowę
bananów obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć je na całym
biszkopcie. Skropić
sokiem z cytryny.Zagotować 2 szklanki
mleka z
cukrem waniliowym i ew.
żelatyną. Dodać rozpuszczone w pozostałym
mleku budynie. Do gorącego budyniu wmieszać
masło i jeszcze chwilę wszystko podgotować na małym ogniu mieszając. Gorącą masę wylać na ostudzony
biszkopt wyłożony
bananami. Odstawić do ostygnięcia.Drugą połowę
bananów również obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na budyniu i skropić
sokiem. Przykryć drugim
biszkoptem. Można delikatnie ugnieść jeśli ciasto jest nierówne.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody. Schłodzoną kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Wmieszać
żelatynę. Rozsmarować cienką warstwę
bitej śmietany na
biszkopcie. Ozdobić wiórkami kokosowymi,
kakao lub
bananami.Schłodzić całe ciasto w lodówce.Wersja urodzinowa:

- - -PRZYPOMINAM, ŻE DZIŚ JEST OSTATNI DZIEŃ NADSYŁANIA PRZEPISÓW NA KONKURS .
WYNIKI JUŻ W CZWARTEK :)POWODZENIA!