ßßß
należy do jednego z najlepszych serników.Bardzo go lubię.Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne.Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta.Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.Składniki na kruche ciasto:500 g mąki pszennej1 jajko3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%1 łyżka smalcu200 g masła1,5 szklanki cukru pudru3 łyżki gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President5 szt. jajek250 g masła1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypiekówopakowanie cukru wanilinowegopół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukrubakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )
Zacznijmy od ciasta.Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.
Wsypałam cukier,
kakao i proszek do pieczenia.
Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.
Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.
Teraz wystarczy je zagnieść.Podzieliłam ciasto na dwie części.Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.
Teraz masa serowa.Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.
Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodawałam twaróg.
Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.
Dokładnie wszystko zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę.Dodawałam stopniowo
i delikatnie wymieszałam.
Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.
Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
Na wiórki wylałam masę serową.
Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!