Wykonanie
Sernik królewski - król wśród serników :) Coś w tej nazwie jest, ponieważ ciasto jest inne niż pozostałe serniki. Nie ma
mleka, za to bardzo dużo
sera. W składzie ma
masło (nie dawajcie czasem
margaryny!) które łącząc się z
serem i
jajkami, sprawia że ciasto jest ciężkie, intensywne i wilgotne. Jest z nim sporo zachodu, ale warto :) Przepis znaleziony na Moje Wypieki, z drobnymi zmianami pod potrzeby własne.

Składniki na ciasto są podane na dużą wsuwaną piekarnikową blachę, jeżeli chcecie zrobić prostokątną blaszkę zróbcie z 2/3 porcji, a na tortownice 22 cm - z 1/3 porcji.Składniki na kruche brązowe ciasto:- 20 dag
cukru pudru- 0,5 kg
mąki pszennej tortowej- 20 dag zimnego
masła- 1
jajo- 1 łyżka
smalcu- 4 łyżki gęstej
śmietany 18%- 3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:- 10 jaj- 2 kg
sera (ten z wiaderka nie nadaje się gdyż jest zbyt rzadki, musi być typowy suchy tłusty lub półtłusty
biały ser)- 375 g
masła ( nie całe 2 kostki po 200 g)- 2 szklanki drobnego
cukru- pół opakowania budyniu
śmietankowego (proszku budyniowego)- duże opakowanie 32 g
cukru waniliowego-
rodzynki,
bakalie według uznania.
Polewa czekoladowa:- 100 g
mlecznej czekolady (pół tabliczki)- łyżeczka mała- 3 łyżki
mlekaWykonanie:Składniki na ciasto kruche zagniatamy ze sobą na gładką masę. Masa będzie zbita. Rozdzielamy na dwie równe części i chowamy do zamrażarki na 2-3 godziny, by ciasto dało się później zetrzeć.Przygotowujemy masę
serową. Tutaj bedą schody, ponieważ całość przypomina robienie kremu. Wszystkie składniki bardzo powolutku miksujemy, by masa się nie zważyła. Precyzja i czas tutaj są bardzo ważne.A więc:
Ser mielimy 3
razy, musi być gładki.
Białka oddzielamy od
żółtek. Mikserem ucieramy
masło i
cukier waniliowy oraz
cukier zwykły na puszystą masę. Najlepiej by
cukier był całkowicie roztarty. Cały czas ucierając dodajemy
zółtka, kiedy jedno się wtarło, dopiero wkładamy kolejne. Podobnie robimy z
serem, dodajemy go łyżka po łyżce, cały czas pilnując by ta poprzednia została wtarta.
Bakalie sparzyć wrzątkiem, i wraz z
budyniem na końcu dodać do masy.
Białka włożyć do aluminiowego naczynia i z dodatkiem szczypty
soli ubić na sztywną pianę.Delikatnie łyżką połączyć ją z masą
serową.Blachę wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć kruche ciasto z zamrażarki, i zetrzeć na grubych oczkach jedną część.Na to wyłożyć masę
serową, zetrzeć drugą część.Piec w piekarniku (grzałka gór dół) przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Ciasta nie wyjmowac po upieczeniu z piekarnika, uchylić drzwiczki i pozwolić mu wolniutko stygnąć.Kiedy ciasto się schłodzi, przygotować
polewę czekoladową.
Czekoladę,
masło, i
mleko włożyć do małego rondelka, postawić na małym palniku, i mieszać do połączenia składników. Udekorować ciasto.SMACZNEGO!