ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA

SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA

nazwa

Wykonanie

Granat ...słodki i cierpki zarazem.
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu.
Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.
Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia".
Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie,
odmładza, dodaje sił witalnych.
Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia.
Rubinowy nektar wyciśnięty z granatu pełen jest antyutleniaczy.
Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.
Sok z granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie,
a także przeciwdziała procesom starzenia.
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych,
takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.
Zawierają również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.
Sok z granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę.
Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane.
Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów.
W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.
Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański
do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.
W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.
W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.
Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem.
Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina.
Ja wykorzystałam nasiona i sok z granatu do dzisiejszej sałatki.
Składniki:
mix sałat
rukola
owoc granatu
6 koktajlowych pomidorków
mango (dojrzałe)
serek ricotta
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
sól pieprz
Mango odkroiłam od pestki i pokroiłam w kostkę.
Następnie odcięłam miąższ od skórki.
Można też obrać ze skórki i ponacinać cały owoc w kostkę,
a następnie odkroić nożem.
Na talerzu rozłożyłam sałaty i rukolę.
Kolej na małe koktajlowe pomidorki.
Pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do sałat.
Na nich ułożyłam kawałki soczystego i słodkiego mango.
i nasiona granatu.
Dodałam serek ricotta.
Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu,
sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam.
Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu.
Smacznego!
Polecam też inną wersję sałatki z mango.
sałatka z mango
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/10/saatka-z-mango-granatem-i-serkiem.html