ßßß
Granat ...słodki i cierpki zarazem.Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu.Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia".Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie,odmładza, dodaje sił witalnych.Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia.Rubinowy nektar wyciśnięty z granatu pełen jest antyutleniaczy.Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.Sok z granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie,a także przeciwdziała procesom starzenia.Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych,takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.Zawierają również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.Sok z granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę.Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane.
Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów.W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmańskido wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem.Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina.Ja wykorzystałam nasiona i sok z granatu do dzisiejszej sałatki.
Składniki:mix sałatrukolaowoc granatu6 koktajlowych pomidorkówmango (dojrzałe)serek ricottaoliwa z oliweksok z połowy cytrynysól pieprz
Mango odkroiłam od pestki i pokroiłam w kostkę.Następnie odcięłam miąższ od skórki.
Można też obrać ze skórki i ponacinać cały owoc w kostkę,a następnie odkroić nożem.
Na talerzu rozłożyłam sałaty i rukolę.
Kolej na małe koktajlowe pomidorki.
Pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do sałat.
Na nich ułożyłam kawałki soczystego i słodkiego mango.
i nasiona granatu.
Dodałam serek ricotta.Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu,sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam.Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu.Smacznego!

Polecam też inną wersję sałatki z mango.sałatka z mango