ßßß Cookit - przepis na Cebula cukrowa Alisa

Cebula cukrowa Alisa

nazwa

Wykonanie

Przechodząc przez plac targowy zobaczyłam na jednym ze straganów cebule „giganty”. Nie mogła przejść obojętnie obok…okazało się, że to cebule cukrowe odmiana Alisa Craig.
Oczywiście zakupiłam jedną, najmniejszą… łudząc się, że taka mniejsza jest może mniej nawożona… ale to tylko oszukiwanie siebie
Ta najmniejsza cebulka ważyła ponad 0,5 kg. Rzeczywiście była słodka, soczysta i mało ostra. Starczyło jej do pomidorków, do białego serka i jeszcze na kolacje była obowiązkowa sałatka.
Składniki:
rukola – 2 garście,
cebula cukrowa – ½ szt (25 dkg),
pomidorki koktajlowe – 25 dkg,
ser typu bałkańskiego- 15 dkg,
oliwa z oliwek wg uznania,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
krem balasamiczny – 3-4 krople.
Przygotowanie:
Listki rukoli umyć, osuszyć. Jeśli są duże porwać na małe kawałki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Umyte pomidorki przekroić na połówki. Ułożyć na talerzu porcję rukoli, na rukoli porcję cebuli. Dołożyć pomidorki i posypać sałatkę pokruszonym serem bałkańskim. Oliwę wymieszać z odrobiną soli oraz pieprzu. Skropić sałatkę oliwą oraz kremem balsamicznym. Kto lubi może sałatkę przed jedzeniem wymieszać.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/09/cebula-cukrowa-alisa