ßßß
Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy.Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi,zapobiega udarom i zawałom.Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta.Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wieluskładników mineralnych i witamin.Z koprem włoskim przyrządzałam już:KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI
MAKARON Z FENKUŁEM
Składniki:bulwa kopru włoskiegopołowa świeżej czerwonej papryki2-3 garście roszponkidymkaszczypiorek2 łyżki pestek słonecznika/dynisólpieprzodrobina ostrej paprykiJa nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy.Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.Składniki na dressing:6 łyżek oliwy z oliwek2-3 łyżki octu jabłkowegosok z połowy cytrynyłyżka miodupół łyżeczki musztardy dijonKoper włoski umyłam.
Wykroiłam z niego twardy środek.
Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.
Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę
i roszponkę.
Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika.
Wsypałam je do surówki.
Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość.
Smacznego!