Wykonanie

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy.Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,które zapobiegają rozwojowi komórek
rakowych.A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia
krwi,zapobiega udarom i zawałom.Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta.Niedoceniany przez nas
koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wieluskładników mineralnych i witamin.Z
koprem włoskim przyrządzałam już:
KURCZAK Z FENKUŁEM I
KAPARAMI
MAKARON Z FENKUŁEM

Składniki:bulwa
kopru włoskiegopołowa świeżej
czerwonej papryki2-3 garście
roszponkidymkaszczypiorek2 łyżki pestek słonecznika/dyni
sólpieprzodrobina
ostrej paprykiJa nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki
seler naciowy.Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.Składniki na dressing:6 łyżek
oliwy z oliwek2-3 łyżki
octu jabłkowegosok z połowy
cytrynyłyżka
miodupół łyżeczki
musztardy dijon
Koper włoski umyłam.

Wykroiłam z niego twardy środek.

Pokroiłam go w cienkie piórka.

Polałam go
oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.

Dodałam pokrojoną
czerwoną paprykę
i
roszponkę.

Na patelni podprażyłam
ziarna słonecznika.

Wsypałam je do surówki.

Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość.

Smacznego!