Polecam dziś to ciemne kakaowe ciastoz delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą.Składniki:CIASTO5 jajek3/4 szklanki cukru5 łyżek gorzkiego kakao1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaKREM1 l śmietany kremówki 30 proc.3/4 szklanki cukru pudru1 cukier waniliowyPONCZ0,5 szklanki herbatysok z połowy cytryny0,5 szklanki cukru3 łyżki rumu/aromat rumowyPOLEWA160g margaryny2 łyżki wody4 łyżki gorzkiego kakao5 łyżek cukrudżem własnej produkcji z czarnej porzeczki (opcjonalnie)Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z 1/4 szklanki cukru do białości.Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno.Do białek wlałam masę z żółteki delikatnie wymieszałam.Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką.Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto.Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam je na pół.W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop.dodałam sok z cytryny i rum.Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta.Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki.Pozostało jeszcze sporządzenie polewy.W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao.Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto.Najpierw dżem z porzeczek.Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy.Następnie warstwa kremu.Przykryłam drugą częścią ciastai polałam polewą czekoladową.Na wierzch nałożyłam kleksy kremu.Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem...Pycha i smacznego!