Wykonanie
Pyszne soczyste
gruszki , delikatny, puszysty krem, świeże
maliny to dodatkowe składniki dobrze znanego wszystkim ciasta zwanego popularnie MURZYNKIEM. To one sprawiły, że zwyczajne ciasto zupełnie zmieniło swój wygląd i smak. Uwielbiamy je przecież za swoją prostotę i smak samo w sobie, ale czasami można w nim coś zmienić i podać w nowej , nieco wzbogaconej, odświętnej formie. Z pewnością nic na tym nie straci , ale wręcz zyska.
Gruszki z
ciastem czekoladowym stanowią doskonały duet, a słodko-kwaśne , soczyste
maliny całkiem nieźle z nim współgrają.Pożegnanie lata , którego symbolem są ostatnie
maliny i powitanie jesieni świeżymi
gruszkami , to pierwsze skojarzenie, które nasunęło mi się przygotowując składniki. Ciasto wyszło bardzo smaczne , a przepis na ciasto
czekoladowe z pożółkłego już notesu jak zwykle okazał się niezawodny.Składniki:250 g
margaryny /można użyć masła/1,5 szklanki
cukru4 łyżki ciemnego
kakao1/2 szklanki
wody2 szklanki
mąki tortowej4
jaja2 łyżeczki
cukru waniliowego1 ,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4 twarde
gruszki1 op. masy śmietanowej o smaku
malinowym Dr. Oetkera500 ml słodkiej
śmietanki 30% tł.świeże
maliny do ułożenia na wierzchu ciasta/ ok.300 g/
Margarynę /lub masło/,
cukier,
cukier waniliowy ,
wodę i
kakao umieścić w rondelku i podgrzewać cały czas mieszając ,aż tłuszcz i
cukier roztopią się i połączą z pozostałymi składnikami . Z chwilą, kiedy masa zaczyna się gotować zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy, a pozostałą część wystudzić. Oddzielić
żółtka od
białek. Do przestudzonej masy dodać
żółtka i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć masę z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę /o średnicy 25cm/ wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Obrać
gruszki i pokroić na połówki , usunąć gniazdka nasienne. Wlać połowę masy, ułożyć
gruszki i zalać pozostałą częścią . Foremkę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 st C i piec ok.40-45 min. Ciasto przestudzić .Mocno schłodzoną
śmietankę ubić w wysokim naczyniu do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodawać masę
malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłożyć na ciasto, powkładać część
malin wciskając je w masę, wyrównać powierzchnię , i polać przestudzoną polewą. Wierzch udekorować pozostałymi
owocami.