ßßß
Pyszne soczyste gruszki , delikatny, puszysty krem, świeże maliny to dodatkowe składniki dobrze znanego wszystkim ciasta zwanego popularnie MURZYNKIEM. To one sprawiły, że zwyczajne ciasto zupełnie zmieniło swój wygląd i smak. Uwielbiamy je przecież za swoją prostotę i smak samo w sobie, ale czasami można w nim coś zmienić i podać w nowej , nieco wzbogaconej, odświętnej formie. Z pewnością nic na tym nie straci , ale wręcz zyska.Gruszki z ciastem czekoladowym stanowią doskonały duet, a słodko-kwaśne , soczyste maliny całkiem nieźle z nim współgrają.Pożegnanie lata , którego symbolem są ostatnie maliny i powitanie jesieni świeżymi gruszkami , to pierwsze skojarzenie, które nasunęło mi się przygotowując składniki. Ciasto wyszło bardzo smaczne , a przepis na ciasto czekoladowe z pożółkłego już notesu jak zwykle okazał się niezawodny.Składniki:250 g margaryny /można użyć masła/1,5 szklanki cukru4 łyżki ciemnego kakao1/2 szklanki wody2 szklanki mąki tortowej4 jaja2 łyżeczki cukru waniliowego1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia3-4 twarde gruszki1 op. masy śmietanowej o smaku malinowym Dr. Oetkera500 ml słodkiej śmietanki 30% tł.świeże maliny do ułożenia na wierzchu ciasta/ ok.300 g/
Margarynę /lub masło/, cukier, cukier waniliowy , wodę i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać cały czas mieszając ,aż tłuszcz i cukier roztopią się i połączą z pozostałymi składnikami . Z chwilą, kiedy masa zaczyna się gotować zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy, a pozostałą część wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonej masy dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć masę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę /o średnicy 25cm/ wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Obrać gruszki i pokroić na połówki , usunąć gniazdka nasienne. Wlać połowę masy, ułożyć gruszki i zalać pozostałą częścią . Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 st C i piec ok.40-45 min. Ciasto przestudzić .Mocno schłodzoną śmietankę ubić w wysokim naczyniu do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodawać masę malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłożyć na ciasto, powkładać część malin wciskając je w masę, wyrównać powierzchnię , i polać przestudzoną polewą. Wierzch udekorować pozostałymi owocami.