Wykonanie
Tradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne.Polecam :)Składniki ( na tortownicę 23 cm.)-
margaryna kostka 25 dkg.-
mąka 2 szklanki *-
cukier 1,5 szklanki-
kakao 3 łyżki-
jajka 4 sztuki-
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki-
cukier waniliowy- 10 łyżek
wody- tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formy.* szklanka = 250 ml.Wykonanie
Margarynę, 6 łyżek
wody,
cukier i
kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki masy na polewę, resztę studzę. Kiedy masa wystygnie dodaje do niej 4 łyżki
wody,
żółtka i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam mikserem. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z
białek. Pianę przekładam do ciasta i mieszam bardzo delikatnie łyżką. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułka tartą. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, jeśli ciasto jest upieczone to wykładam do ostudzenia. Polewę delikatnie podgrzewam w mikrofalówce ( około 15 sekund ) i rozprowadzam na całości ciasta. Czasem posypuje
kokosem.Smacznego :)