ßßß
JARMUŻJedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej,od której się wywodzi.Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające:przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza.Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych.Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty.W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem.Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej.Tyle o jarmużu.Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić.Będą więc roladki.A jak mowa o roladkach to polecam również:ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM
Składniki:jarmużpierś z kurczakakaparyser dojrzewającyczosnekoliwazioła prowansalskiesól,pieprz,czerwona papryka
Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie.
Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.
Dodałam garść pokrojonych kaparów.Wsypałam przyprawy.
Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię.
Podsmażyłam aż smaki się zmieszały.Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam.Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami.Polałam oliwą i odstawiłam.Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym.
Następnie nakładałam na kotlety farsz.
i plasterek sera.
Zawijałam i spinałam wykałaczkami.
Smażyłam roladki
z obu stron na złoty kolor.
Smaczne i zdrowe!
dla lubiących j a r m u ż polecamMAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU