Wykonanie

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłównp. z
kaszą,
grzybami,
ziemniakami.Ja proponuję gołąbki z
mięsem i
ryżem zawijane w liście
białej kapusty.Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pysznegołąbki podhalańskie nadziewane
ziemniakami i
bryndzą
Składniki:1/2
łopatki wieprzowejbiała kapusta/włoska
kapusta1 szt.
cebulikoncentrat pomidorowy/przecier
pomidorowy4-6 ząbków
czosnku1 szklanka
ryżusól,
pieprzkminekbulionziele angielskie,
liście lauroweIlość powyższych składników zależy od ilości gołąbków.Ja zmieliłam około 1/2 kg
łopatki wieprzowej wraz z
cebulą,którą podsmażyłam pokrojoną na patelni.


Dodałam
sól,
pieprz,
kminek i starty
czosnek.

Ugotowałam
ryż i wsypałam go do
mięsa.

Farsz dokładnie wymieszałam.

Zamiast
ryżu, jeśli chcecie z samym
mięsem to dodajcie
jajko i
bułkę tartą.Z
kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut.

Następnie zdejmowałam z niej liście.Odkroiłam z nich twardsze części.

I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz.

Liście,które zostały możecie pokroić i włożyć do garnka.Gołąbki podlałam
wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem
bulionu,
liści laurowych i
ziela angielskiego.

Dodałam 2 łyżki
koncentratu pomidorowego i własnej roboty
przecier pomidorowy.


I już;-) Pyszne gołąbki gotowe.Smacznego!