ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

nazwa

Wykonanie

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.
Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów
np. z kaszą,grzybami,ziemniakami.
Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty.
Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne
gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą
Składniki:
1/2 łopatki wieprzowej
biała kapusta/włoska kapusta
1 szt.cebuli
koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy
4-6 ząbków czosnku
1 szklanka ryżu
sól,pieprz
kminek
bulion
ziele angielskie,liście laurowe
Ilość powyższych składników zależy od ilości gołąbków.
Ja zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz z cebulą,
którą podsmażyłam pokrojoną na patelni.
Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek.
Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa.
Farsz dokładnie wymieszałam.
Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą.
Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut.
Następnie zdejmowałam z niej liście.
Odkroiłam z nich twardsze części.
I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz.
Liście,które zostały możecie pokroić i włożyć do garnka.
Gołąbki podlałam wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem bulionu,
liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego i własnej roboty przecier pomidorowy.
I już;-) Pyszne gołąbki gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/goabki-z-miesem-i-ryzem.html