Wykonanie

Bustrengoto boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu.To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski
pudding.Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig,
rodzynek i
miodu.Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,ponieważ wszystko się
miesza (samo)...;-)Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach
ciastem.Polecam!

Składniki: Na około 8-10 porcji100 g
kaszy kukurydzianej200 g
mąki pszennej-przesianej100 g
bułki tartej100 g
cukru pudru500 ml
mleka3
jaja100 g płynnego
miodu50 ml
oliwy100 g
rodzynek100 g suszonych fig500 g twardych
jabłek1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuskórka z 2
pomarańczyskórka z 2
cytryn1 łyżeczka
solimasło do wysmarowania formy

Zacznijmy od suchych składników.Do dużej miski wsypałam przesianą
mąkę pszenną,
kaszę kukurydzianą,
bułkę tartą i
cukier.

Składniki wymieszałam.W drugiej misce ubiłam
jajka i dodałam do nich
miód.
olej,
mleko.

Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.

Masy połączyłam ze sobą.Dodałam
cynamon i
sól.
Cytryny i
pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.

Dodałam pokrojone
figi i
rodzynki.

I pokrojone w grubą kostkę
jabłka.

Łyżką wymieszałam masę i wlałamdo posmarowanej
masłem tortownicy o średnicy 28 cm.

Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut.

Przed podaniem posypałam ciasto
cukrem pudrem.

Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem
śmietany kremówki.Ale równie pysznie smakuje na zimno.

Smacznego!