Wykonanie
Lasagne to rodzaj
makaronu w postaci prostokątnych płatówi danie przygotowywane na bazie tego
makaronu.Danie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne.
Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam.Pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek podsmażyłam na
oleju na patelni,dodałam
mięso i smażyłam je około 10 minut.Dodałam pokrojone i obrane ze skórki
pomidory.Można użyć
pomidorów z puszki bądź
koncentratu pomidorowego.Wszystko mieszałam wraz z
przyprawami:
solą,
pieprzem,
bazylią,
tymiankiem i
oreganoaż sos zgęstnieje i wyparuje z niego
woda.
Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty.I teaz mając wszystkie skladniki zaczynamy.Dno żaroodpornego naczynia lub innej formy,smarujemy
oliwą i wykładamy płatami
makaronu.
Smarujemy je następnie
sosem beszamelowym.
Przepis na
sos beszamelowyOkoło dwóch lyżek
masła rozpuściłam w garnku,dodałam dwie łyżki
mąki i mieszałam aż zniknęly grudki.
Powoli wlewałam 1,5 szklanki
mlekadodałam łyżeczkę
gałki muszkatołowej,szczyptę
soli i
pieprzu.
Na sos wykładamy warstwę
mięsa,następnie znów
makaron,beszamel i
mięso.W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość.Na samą górę posypałam starty
żółty ser-najlepiej
mozzarellę.Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut.Polecam wszystkim to włoskie danie!Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze
szpinakiem.Smacznego!