Wykonanie
Miałam ostatnio "
smaka" na
mielone mięsko w
sosie pomidorowym. Pierwsze myśli skierowałam na znane wszystkim i lubiane spagetti bolońskie. Po chwili zastanowienia postanowiłam upichcić coś podobnego ale jeszcze smaczniejszego...mmmm...palce lizać!SKŁADNIKI:(na 6 sporych porcji)
makaron rurki 400głyżka
oleju lub
oliwyduży ząbek
czosnkumała
cebulabazylia,
sól,
pieprz,
papryka,
sok z cytryny do smaku450g zmielonego
mięsa wieprzowego (może być
karkówka)400g
przecieru pomidorowego (nie koncentratu!!)2 łyżki
masła2 łyzki
mąki1 pełna szklanka
mleka (200ml)
ser rokpol blue ok 30g2
pomidoryPrzygotowanie:W pierwszej kolejności gotujemy
makaron, przelewamy zimną
wodą i zostawiamy do ostygnięcia.Rozdrobniony
czosnek i posiekaną
cebulkę podsmażamy na
oleju lub
oliwie. Gdy
cebulka się zeszkli dodajemy
mielone mięso i smażymy (dusimy) do chwili gdy nabierze jasnego,bladego koloru.Następnie dolewamy
przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką oraz sporą ilością suszonej
bazylii po czym zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 15 minut (co jakiś czas mieszając).W tym czasie przygotowujemy
sos beszamelowy:
Masło roztapiamy powoli na maleńkim ogniu następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy (ciągle podgrzewając- należy bardzo uważać aby nie przypalić zasmażki). Stale mieszając stopniowo dodajemy
mleko. Gdy masa zgęstnieje doprawiamy do smaku
cytryną i zestawiamy z ognia.Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności :beszamel (kilka łyżek - sos nie musi pokrywać całego dna naczynia)
makaronbeszamel (kilka łyżek)
mięsoreszta
sosu beszamelowegopokruszony
ser pleśniowyplastry
pomidorówCałość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w temperaturze 190 stopni.Wszelkie uwagi i opinie na temat tego dania można śmiało zamieszczać poprzez komentarze!SMACZNEGO !