ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio

Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio

nazwa

Wykonanie

Kolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy z mięsem mielonym to samo zdrowie. Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej masła i mąki - wtedy sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance znajdziemy produkty ekologicznego pochodzenia. Dzięki Symbio przekonałam się jak smakuje prawdziwy koncentrat pomidorowy. Pyszny, słodki mimo, że jest bez cukru. Zapraszam na zapiekankę - samo zdrowie!
Zapiekanka:
500g mięsa mielonego
2 średniej wielkości cebule
3 czubate łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio
2 puszki pomidorów krojonych
400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbio
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Sos a'la beszamelowy:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku
1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy do zarumienienia.
2. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ponownie mieszamy. Dusimy przez około 10 minut.
3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trzymamy na gazie około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Kiedy wszystko jest ju gotowe, układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym: 1/2 makaronu, 1/2 sosu pomidorowego, 1/2 makaronu, 1/2 sosu pomidorowego. Całość zalewamy sosem a'la beszamelowym i posypujemy pozostałą mozarellą.
6. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/zapiekanka-pomidorowa-z-ekologicznym.html