Wykonanie
Kolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym
makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A
sos pomidorowy z
mięsem mielonym to samo zdrowie.
Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej
masła i
mąki - wtedy
sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance znajdziemy produkty ekologicznego pochodzenia. Dzięki Symbio przekonałam się jak smakuje prawdziwy
koncentrat pomidorowy. Pyszny, słodki mimo, że jest bez
cukru. Zapraszam na zapiekankę - samo zdrowie!
Zapiekanka:500g
mięsa mielonego2 średniej wielkości
cebule3 czubate łyżeczki ekologicznego
koncentratu pomidorowego Symbio2 puszki
pomidorów krojonych400g ekologicznego
makaronu orkiszowego
razowego Symbio
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowanySos a'la beszamelowy:1,5 łyżki
masła1,5 łyżki ekologicznej
mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio1,5 szklanki
mlekasól,
pieprz, mielona
gałka muszkatołowa do smaku1.
Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju. Po kilku minutach dodajemy
mięso mielone, które przyprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
ziołami prowansalskimi. Smażymy do zarumienienia.
2. Kiedy
mięso się przyrumieni, dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy
pomidory z puszki i ponownie mieszamy. Dusimy przez około 10 minut.
3.
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
4. Przygotowujemy
sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, podsmażamy do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy
mleko,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Trzymamy na gazie około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Kiedy wszystko jest ju gotowe, układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym: 1/2
makaronu, 1/2
sosu pomidorowego, 1/2
makaronu, 1/2
sosu pomidorowego. Całość zalewamy sosem a'la beszamelowym i posypujemy pozostałą
mozarellą.
6. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i zapiekamy około 30 minut.