ßßß
Zapiekanka:500g mięsa mielonego2 średniej wielkości cebule3 czubate łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio2 puszki pomidorów krojonych400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbiosól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowanySos a'la beszamelowy:1,5 łyżki masła1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio1,5 szklanki mlekasól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy do zarumienienia.
2. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ponownie mieszamy. Dusimy przez około 10 minut.
3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trzymamy na gazie około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Kiedy wszystko jest ju gotowe, układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym: 1/2 makaronu, 1/2 sosu pomidorowego, 1/2 makaronu, 1/2 sosu pomidorowego. Całość zalewamy sosem a'la beszamelowym i posypujemy pozostałą mozarellą.
6. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i zapiekamy około 30 minut.
