Wykonanie
Dzisiaj Światowy Dzień
Makaronu, nie mogło więc dania z pastą zabraknąć u Pani Smacznej :) W tym roku postawiłam na danie klasyczne, ale przepyszne. Lekko zmodyfikowane, bo dodałam
suszone pomidory i
mozzarellę.
Pomidory delikatnie dodały smaku, ale nie zdominowały dania, a
ser fajnie zapiekł się na wierzchu. A o co chodzi? Oczywiście o lasagne! :) Wg mojego
męża kluczem do sukcesu dania jest, żeby miało „dużo
mięsa i sosu” :) Jeżeli dla Was to także synonim smaku, to będziecie usatysfakcjonowani :) Inspirowałam się tym przepisem .
Składniki:forma o wymiarach ok. 30×20 cm12 płatów
makaronu Lasagne
Sos boloński:1 większa
cebula600 g
mięsa mielonego z
łopatki2 puszki całych
pomidorów1 łyżka
ziół prowansalskich1 większy
liść laurowy1 łyżka
oliwy z oliweksólpieprzSos beszamelowy:35 g
masła55 g
mąki pszennej260-310 ml
mleka 3,2%ok. ¾ łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzDodatkowo:3 kulki
mozzarelli1 słoik
suszonych pomidorówWykonanie:Kulki
mozzarelli kroimy w plasterki, a
suszone pomidory odsączamy i kroimy w paseczki.
Sos boloński:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i smażymy
cebulę do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy
mięso, smażymy, mieszając widelcem, tak aby
mięso było dobrze porozdzielane.Wlewamy sok z
pomidorów. Pozostałe w puszcze
pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka (do puszki możemy wlać trochę
wody, aby ze ścianek zebrać
sok pomidorowy i wlać do garnka), następnie wrzucamy
liść laurowy,
zioła prowansalskie i
pieprz.Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając
pomidory. Po około 5 minutach zdejmujemy z ognia i doprawiamy
solą.
Sos beszamelowy: W rondelku podgrzewamy
mleko. W drugim garnku roztapiamy
masło, do którego dodajemy
mąkę. Całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Do
masła i
mąki dodajemy gorące
mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Mieszamy. Jeśli
sos beszamelowy będzie za gęsty, możemy dodać więcej
mleka.
Sos boloński, płaty
makaronu lasagne oraz
sos beszamelowy dzielimy na 3 części, natomiast
suszone pomidory i
ser mozzarella na 2 części.Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą (może być trochę mniejsza) warstwę
sosu bolońskiego, 4 płaty lasagne, następnie wykładamy warstwę
sosu beszamelowego i rozsmarowujemy go po płatach
makaronu, połowę
suszonych pomidorów, połowę plasterków
mozzarelli. Na
ser ponownie wylewamy
sos boloński, 4 płaty lasagne,
sos beszamelowy, pozostałe
suszone pomidory i jeszcze raz
sos boloński, 4 płaty lasagne i
sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki
mozzarelli.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, na środkową kratkę, pod przykryciem (przykrywką lub folią aluminiową) na 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10 -15 minut, tak aby
ser się zrumienił.Smacznego!