ßßß
Składniki:forma o wymiarach ok. 30×20 cm12 płatów makaronu LasagneSos boloński:1 większa cebula600 g mięsa mielonego z łopatki2 puszki całych pomidorów1 łyżka ziół prowansalskich1 większy liść laurowy1 łyżka oliwy z oliweksólpieprzSos beszamelowy:35 g masła55 g mąki pszennej260-310 ml mleka 3,2%ok. ¾ łyżeczki gałki muszkatołowejsólpieprzDodatkowo:3 kulki mozzarelli1 słoik suszonych pomidorówWykonanie:Kulki mozzarelli kroimy w plasterki, a suszone pomidory odsączamy i kroimy w paseczki.Sos boloński: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając widelcem, tak aby mięso było dobrze porozdzielane.Wlewamy sok z pomidorów. Pozostałe w puszcze pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka (do puszki możemy wlać trochę wody, aby ze ścianek zebrać sok pomidorowy i wlać do garnka), następnie wrzucamy liść laurowy, zioła prowansalskie i pieprz.Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Po około 5 minutach zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą.Sos beszamelowy: W rondelku podgrzewamy mleko. W drugim garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę. Całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy będzie za gęsty, możemy dodać więcej mleka.Sos boloński, płaty makaronu lasagne oraz sos beszamelowy dzielimy na 3 części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą (może być trochę mniejsza) warstwę sosu bolońskiego, 4 płaty lasagne, następnie wykładamy warstwę sosu beszamelowego i rozsmarowujemy go po płatach makaronu, połowę suszonych pomidorów, połowę plasterków mozzarelli. Na ser ponownie wylewamy sos boloński, 4 płaty lasagne, sos beszamelowy, pozostałe suszone pomidory i jeszcze raz sos boloński, 4 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, na środkową kratkę, pod przykryciem (przykrywką lub folią aluminiową) na 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10 -15 minut, tak aby ser się zrumienił.Smacznego!