ßßß Cookit - przepis na Lasagne z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Lasagne z suszonymi pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, nie mogło więc dania z pastą zabraknąć u Pani Smacznej :) W tym roku postawiłam na danie klasyczne, ale przepyszne. Lekko zmodyfikowane, bo dodałam suszone pomidory i mozzarellę. Pomidory delikatnie dodały smaku, ale nie zdominowały dania, a ser fajnie zapiekł się na wierzchu. A o co chodzi? Oczywiście o lasagne! :) Wg mojego męża kluczem do sukcesu dania jest, żeby miało „dużo mięsa i sosu” :) Jeżeli dla Was to także synonim smaku, to będziecie usatysfakcjonowani :) Inspirowałam się tym przepisem .
Składniki:
forma o wymiarach ok. 30×20 cm
12 płatów makaronu Lasagne
Sos boloński:
1 większa cebula
600 g mięsa mielonego z łopatki
2 puszki całych pomidorów
1 łyżka ziół prowansalskich
1 większy liść laurowy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
35 g masła
55 g mąki pszennej
260-310 ml mleka 3,2%
ok. ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Dodatkowo:
3 kulki mozzarelli
1 słoik suszonych pomidorów
Wykonanie:
Kulki mozzarelli kroimy w plasterki, a suszone pomidory odsączamy i kroimy w paseczki.
Sos boloński: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając widelcem, tak aby mięso było dobrze porozdzielane.
Wlewamy sok z pomidorów. Pozostałe w puszcze pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka (do puszki możemy wlać trochę wody, aby ze ścianek zebrać sok pomidorowy i wlać do garnka), następnie wrzucamy liść laurowy, zioła prowansalskie i pieprz.
Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Po około 5 minutach zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą.
Sos beszamelowy: W rondelku podgrzewamy mleko. W drugim garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę. Całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy będzie za gęsty, możemy dodać więcej mleka.
Sos boloński, płaty makaronu lasagne oraz sos beszamelowy dzielimy na 3 części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą (może być trochę mniejsza) warstwę sosu bolońskiego, 4 płaty lasagne, następnie wykładamy warstwę sosu beszamelowego i rozsmarowujemy go po płatach makaronu, połowę suszonych pomidorów, połowę plasterków mozzarelli. Na ser ponownie wylewamy sos boloński, 4 płaty lasagne, sos beszamelowy, pozostałe suszone pomidory i jeszcze raz sos boloński, 4 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, na środkową kratkę, pod przykryciem (przykrywką lub folią aluminiową) na 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10 -15 minut, tak aby ser się zrumienił.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/lasagne-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella