Wykonanie
Tym razem zawędrujemy do Kuchni Lidla, a konkretnie do Pascala Brodnickiego ... Po raz kolejny danie nie wymaga jakiś wielkich umiejętności kulinarnych.Przepis pochodzi ze strony KuchniaLidla.pl, tam też można obejrzeć film z przygotowaniem tej potrawy. W moim przypadku ilość niektórych składników się zmieniła, dla uzyskania wg mnie lepszej konsystencji potrawy.
Składniki na
sos boloński:1
cebula0,5 kg
mięsa mielone z
łopatki wieprzowej2 puszki
pomidorów pelatti1 łyżka
ziół prowansalskich1
liść laurowyoliwa z oliwekdo smaku:
sól morska,
pieprz czarnySkładniki na
sos beszamelowy:50 g
masła 82%50 g
mąki pszennej typu 450450 ml
mleka 3,2%do smaku:
gałka muszkatołowa,
sól morska,
pieprz czarnyDodatki:3 kulki
mozzarellimakaron lasagne: 9 płatów1 słoik
suszonych pomidorówLista zakupów.Czas przygotowania: 60 minutCzas pieczenia: ok. 30 minut w 200ºC
Sos boloński:Na dnie garnka rozgrzewamy
oliwę z oliwek i smażymy
cebulę pokrojoną w kosteczkę, do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej
cebuli dodajemy
mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając i pilnując by
mięso się nie "posklejało". Do garnka dodajemy najpierw sok z
pomidorów pelati, same
pomidory delikatnie rozgniatamy i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy
liść laurowy, łyżkę
ziół prowansalskich i
pieprz. Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając
pomidory. Podgrzewamy i redukujemy sos (uważam, że w przepisie Pascala tego brakuje, przez co lazania ma formę "rozlewającej się po talerzu"). Na koniec doprawiamy
solą.
Sos beszamelowy:W oddzielnym garnku rozgrzewamy
mleko. Na małej patelni roztapiamy
masło. Do roztopionego
masła dodajemy
mąkę. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do gorącego
mleka dodajemy masę z
masła i
mąki. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek - można sobie pomóc blenderem). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Mieszamy. Jeśli
sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę
mleka.Przygotowanie:
Sos boloński, lasagne,
sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast
suszone pomidory i
ser mozzarella na 2 części. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę
sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę
sosu beszamelowego, część
suszonych pomidorów, warstwę
mozzarelli, ponownie
sos boloński, 3 płaty lasagne,
sos beszamelowy i
suszone pomidory, ponownie
sos boloński, 3 płaty lasagne i
sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki
mozzarelli.Całość wkładamy do piekarnika na środkową kratkę, na mniej więcej 30 minut (sprawdzamy już po 20 minutach).