Wykonanie
Wczoraj, biorąc koszyk w Lidlu wpadła mi w ręce ulotka z przepisem na Lasagne z
mozarellą i
suszonymi pomidorami. Niestety z racji tego, że na mojej wiosce nie ma tego sklepu, rzadko tam bywam,ale z powodu często lecących reklam Okrasa kontra Pascal stwierdziłem
czemu nie. Może na początku o samej akcji sklepu - uważam ją za przeprowadzoną wzorowo. Kampania w TV wsparta jest ulotkami w koszykach, a w ulotce dokładny spis potrzebnych składników z miejscem na odhaczenie i przepisem na potrawę. Mało tego, przy każdym produkcie z ulotki cena jest odznaczona obrazkiem z daniem.
Żeby jednak dział marketingu nie popadł w samozachwyt, chociaż uważam, że jest do działanie specjalne - ceny podawane są mocno naciągane. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy masz część produktów w domu. W przepisie jest np. łyżka
oliwy z oliwek a jednej łyżki nie kupisz tylko całą butelkę, więc koszta wzrastają i z ceny na danie dla 4 osób 21.99 robi się znacznie więcej. A teraz do dzieła
Składniki:3 kulki
mozzarelli9
płatków makaronu lasagne1 słoik
suszonych pomidorówSos boloński:1
cebula500 g
mięsa mielonego2 puszki
pomidorów pelatti1 łyżka
ziół prowansalskichsól,
pieprz,
liść laurowy1 łyżka
oliwy z oliwekSos beszamelowy:30 g
masła50 g
mąki pszennej typu 450250 ml
mleka 3,2%
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Cebulę kroimy w kosteczkę i z 1 łyżką
oliwy wrzucamy do garnka, aby ją zeszklić.
2. Do garnka dorzucamy
mięso mielone i smażymy dokładnie mieszając.3. Kolejnym krokiem jest dodanie soku z
pomidorów, a następnie
pomidorów z puszki.4. Dodajemy
liść laurowy,
zioła prowansalskie i
pieprz, dokładnie mieszając i łyżką rozdrabniając
pomidory.5.
Sos boloński doprawiamy
solą i zabieramy się za
sos beszamelowy.6. W kolejnym garnku rozgrzewamy 250 ml
mleka.7. Do czystego garnka wrzucamy 30 g
masła.8. Po roztopieniu dodajemy 50 g
mąki i mieszając trzymamy na ogniu przez ok 2 min.
9. Do
masła i
mąki wlewamy gorące
mleko i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Jeżeli
sos jest za gęsty można dodać jeszcze
mleka.10. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.11.
Mozzarellę i
suszone pomidory kroimy w plastry.12. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy 1/3
sosu bolońskiego.13. Następnie kładziemy 3
płatki lasagne.14. Przy pomocy szpatułki rozsmarowujemy 1/3
sosu beszamelowego, następnie połowę
suszonych pomidorów i połowę
mozzarelli.
15. Na
mozzarellę kolejną 1/3
sosu bolońskiego i 3 płaty lasagne.16. Na 2 warstwę nakładamy 1/3
sosu beszamelowego, na niego pozostałą część
pomidorów suszonych i znów resztę
sosu bolońskiego.17. Ostatnia warstwa płatów lasagne, na niej
sos beszamelowy i na wierzchu pozostała
mozzarella.18. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.Danie jest gotowe! S M A C Z N E G O ! ! !
P.S. Była to moja 1 lasagne w życiu od początku do końca robiona samemu i wyszła naprawdę smakowicie.Z małych podpowiedzi - następnym razem bym dodał niecałe 2 puszki
pomidorów oraz troszkę więcej
mleka do
sosu beszamelowego niż jest w przepisie. Boloński wyszedł trochę za rzadko, natomiast beszamelowy za gęsto.Jednak nie zepsuło to smaku i dawno nie jadłem tak dobrego dania.