Wykonanie
            
Wczoraj, biorąc koszyk w Lidlu wpadła mi w ręce ulotka z przepisem na Lasagne z 
mozarellą i 
suszonymi pomidorami. Niestety z racji tego, że na mojej wiosce nie ma tego sklepu, rzadko tam bywam,ale z powodu często lecących reklam Okrasa kontra Pascal stwierdziłem 
czemu nie. Może na początku o samej akcji sklepu - uważam ją za przeprowadzoną wzorowo. Kampania w TV wsparta jest ulotkami w koszykach, a w ulotce dokładny spis potrzebnych składników z miejscem na odhaczenie i przepisem na potrawę. Mało tego, przy każdym produkcie z ulotki cena jest odznaczona obrazkiem z daniem.

Żeby jednak dział marketingu nie popadł w samozachwyt, chociaż uważam, że jest do działanie specjalne - ceny podawane są mocno naciągane. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy masz część produktów w domu. W przepisie jest np. łyżka 
oliwy z oliwek a jednej łyżki nie kupisz tylko całą butelkę, więc koszta wzrastają i z ceny na danie dla 4 osób 21.99 robi się znacznie więcej. A teraz do dzieła

Składniki:3 kulki 
mozzarelli9 
płatków makaronu lasagne1 słoik 
suszonych pomidorówSos boloński:1 
cebula500 g 
mięsa mielonego2 puszki 
pomidorów pelatti1 łyżka 
ziół prowansalskich sól
sól, 
pieprz, 
liść laurowy1 łyżka 
oliwy z oliwekSos beszamelowy:30 g 
masła50 g 
mąki pszennej typu 450250 ml 
mleka 3,2%
gałka muszkatołowa, 
sól, 
pieprzPrzygotowanie:1. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i z 1 łyżką 
oliwy wrzucamy do garnka, aby ją zeszklić.

2. Do garnka dorzucamy 
mięso mielone i smażymy dokładnie mieszając.3. Kolejnym krokiem jest dodanie soku z 
pomidorów, a następnie 
pomidorów z puszki.4. Dodajemy 
liść laurowy, 
zioła prowansalskie i 
pieprz, dokładnie mieszając i łyżką rozdrabniając 
pomidory.5. 
Sos boloński doprawiamy 
solą i zabieramy się za 
sos beszamelowy.6. W kolejnym garnku rozgrzewamy 250 ml 
mleka.7. Do czystego garnka wrzucamy 30 g 
masła.8. Po roztopieniu dodajemy 50 g 
mąki i mieszając trzymamy na ogniu przez ok 2 min.

9. Do 
masła i 
mąki wlewamy gorące 
mleko i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Jeżeli 
sos jest za gęsty można dodać jeszcze 
mleka.10. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.11. 
Mozzarellę i 
suszone pomidory kroimy w plastry.12. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy 1/3 
sosu bolońskiego.13. Następnie kładziemy 3 
płatki lasagne.14. Przy pomocy szpatułki rozsmarowujemy 1/3 
sosu beszamelowego, następnie połowę 
suszonych pomidorów i połowę 
mozzarelli.

15. Na 
mozzarellę kolejną 1/3 
sosu bolońskiego i 3 płaty lasagne.16. Na 2 warstwę nakładamy 1/3 
sosu beszamelowego, na niego pozostałą część 
pomidorów suszonych i znów resztę 
sosu bolońskiego.17. Ostatnia warstwa płatów lasagne, na niej 
sos beszamelowy i na wierzchu pozostała 
mozzarella.18. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.Danie jest gotowe! S M A C Z N E G O ! ! !

P.S. Była to moja 1 lasagne w życiu od początku do końca robiona samemu i wyszła naprawdę smakowicie.Z małych podpowiedzi - następnym razem bym dodał niecałe 2 puszki 
pomidorów oraz troszkę więcej 
mleka do 
sosu beszamelowego niż jest w przepisie. Boloński wyszedł trochę za rzadko, natomiast beszamelowy za gęsto.Jednak nie zepsuło to smaku i dawno nie jadłem tak dobrego dania.
