Kiedy pierwszy raz robiłam lasagne popełniłam błąd i nie podgotowałam makaronu. Pomyślałam, że na pewno zmięknie pod wpływem sosu beszamel. Nie zmiękł.Nauczona doświadczeniem od tej pory już zawsze lekko podgotowuje makaron.Nie zrobię dzisiaj tej całkiem klasycznej wersji lasagne, troszkę ją wzbogacę o inne składniki.LasagneSkładniki:1/2 opakowania makaronu lasagne500 gram mięsa mielonego1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)6 dużych pieczarek10 dkg sera żółtego1 opakowanie sera mozarella (250 gram)1 średnia biała cebula1 liść laurowy2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliweksólpieprz1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich1 łyżka przecieru pomidorowego1 puszka pomidorów w zalewieBeszamel sos:2 szklanki mleka1/4 szklanki masła3 i 1/2 łyżki mąkiszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie (4-5 minut). Wystudzić.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno skrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Po czym dodać mięso mielone i kontynuować smażenie przez kolejne 7-8 minut.Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa. Dusić chwilkę po czym dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Dusić przez kilka minut.Gdy pomidory już troszkę się rozpadną wlać wino. Pozostawić na wolnym ogniu do momentu gdy wino parwie całkowicie się zredukuje (około 25 minut). Po upływie tego czasu posolić i popieprzyć do smaku.Beszamel sos .Mozarellę i żółty ser zetrzeć na tarce.W naczyniu żaroodpornym zaczynamy układanie. Najpierw wykładamy 1/3 mięsa, przykrywamy trzema plastrami makaronu i polewamy częścią sosu beszamel. Posypujemy wymieszanymi serami. Proces powtarzamy trzy razy. Pamiętajmy aby na górnej warstwie makaron także był polany beszamelem i posypany serem.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy lasagne na 30 minut.Gotowe. Serwujemy samą albo z dodatkiem keksa kwaśnej śmietany. Smacznego.