ßßß
Lasagne bologneseSKŁADNIKI12 płatów makaronu Lasagne0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)2 puszki pomidorów (około 400 g każda)150 g sera mozzarella3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka gałki muszkatołowej1-2 łyżeczki ostrej papryki2 łyżeczki suszonej bazylii lub ziół prowansalskichBESZAMEL1 łyżka masła2 łyżki mąki pszennej150 ml mleka1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól, pieprz do smakuPodane proporcje wystarczą do przygotowania 3 – ech porcji lasagne bolognese.Lasagne bolognesePRZYGOTOWANIEObrany i drobno posiekany czosnek podsmażamy na patelni, na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy mięso mielone i gałkę muszkatołową. Mięso przesmażamy aż zmieni kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki, ostrą paprykę, sól, pieprz. Dusimy aż sok z pomidorów odparuje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Sos powinien być bardzo wyrazisty w smaku, gdyż makaron z mało wyrazistym sosem w efekcie będzie mdły, a tego chcemy uniknąć.BESZAMELW rondlu na 1 łyżce masła przesmażamy mąkę, cały czas mieszając ruzgą. Po kilku minutach dolewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeszcze raz dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika.Odstawiamy do wystygnięcia.Makaron gotujemy około 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie w szerokim rondlu. Makaron najlepiej gotować w dwóch partiach po kilka płatów, tak by się nie skleiły. Po ugotowaniu płaty lasagne zanurzamy w zimnej wodzie z lodem, a następnie odsączamy.Na blasze lekko przesmarowanej oliwą układamy płat lasagne, na nim sos boloński, następnie kolejny płat makaronu, sos boloński…… i kolejny płat lasagne, sos beszamelowy i płat lasagne.Wierzch lasagne posypujemy startą mozzarellą.Lasagne zapiekamy około 15 minut w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry, w temperaturze 170 St. C.Serwujemy gorącą, udekorowaną listkiem bazylii.




