ßßß
Polecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowysos do makaronu.Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego,suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne!
Składniki:około 0,5 kg świeżego szpinaku6-8 szt. suszonych pomidorów2-3 ząbki czosnku1 duża lub 2 małe cebulekawałek sera lazur lub innego ulubionegooliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorówopakowanie 12% śmietanysól i pieprz do smakumakaronparmezan do posypania i/lub do sosuSzpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.
Pokroiłam go na mniejsze kawałki.
Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory.
Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów,która nada daniu lekko pomidorowy smak.Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodałam starte ząbki czosnku i suszone pomidory.W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania .
Posoliłam i chwilę podsmażyłam.
Dodałam szpinak.
Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość.
Wkruszyłam ser lazur.
Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał.
Wlałam śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i solą.Wsypałam do sosu ugotowany makaron.
Wymieszałam i posypałam parmezanem.Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietanyi/lub wody z ugotowanego makaronu.
Smacznego!