Wykonanie
Moi
Drodzy, powoli mijają dni wolne i wracamy do naszych codziennych obowiązków. Na szczęście powoli, dzięki temu, że przed nami jeszcze weekend. Czy łatwy jest dla Was ten powrót? Dla mnie chyba nie, choć odpoczywałam w dni wolne, mam wrażenie, że jeszcze jedna taka ich porcja przydałaby mi się, aby całkowicie zregenerować siły. Pewnie wielu z Was odczuwa jeszcze lenistwo, więc korzystajmy z tego, że nie musimy na razie rozkręcać się pełną parą. Odpoczynek jest niezwykle ważny, nie samym jedzeniem w końcu człowiek żyje.A skoro o jedzeniu, to mam dla Was pyszny sernik z
kaszy jaglanej. Oczywiście nie smakuje on całkiem identycznie jak taki klasyczny z
twarogu, ale muszę powiedzieć, że jest całkiem dobry i nawet porównywalny. Upiekłam go bez przepisu, moją bazą była ugotowana według przepisu na opakowaniu
kasza jaglana i dodatki takie, jakie pamiętam z czasów, kiedy piekłam klasyczne serniki.Koniecznie spróbujcie, nawet jeżeli nie interesujecie się dietą wegańską, gdyż
kasza jaglana zawiera całe mnóstwo cennych składników, którymi żaden organizm nie pogardzi. No i oczywiście jest to raj dla bezglutenowców.Na koniec składam Wam życzenia naworoczne, aby spełniły się Wasze marzenia, aby udało się Wam zrealizować
plany i mam nadzieję, że ten nadchodzący rok spędzimy znów razem, tu na blogu!Sernik z
kaszy jaglanej1 filiżanka
kaszy jaglanej1 filiżanka
cukru (albo więcej, według upodobań)3 łyżki
margaryny roślinnej2 łyżki
mączki ziemniaczanej1
śmietana roślinnasok z jednej
pomarańczycukier waniliowy lub
waniliabakalie (
rodzynki lub kandyzowana
skórka pomarańczowa)1 łyżeczka NO EGG lub innego roślinnego zastępnika
jajka (można ewentualnie pominąć)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenianieco
rumu (opcjonalnie) na spód:nieco
margaryny roślinnejnieco
mąki (bezglutenowcy mogą użyć wymieszaną
mąkę kasztanową z kukurydzianą)nieco
cukru na wierzch:gorzka
polewa czekoladowaKaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia. (Gotowałam z 3 filiżankami
wody przez 15 minut).
Rodzynki namoczyć w
rumie lub jeżeli go nie mamy zalać odrobiną wrzątku, aby napęczniały.Ze składników na spód wyrobić coś w rodzaju kruszonki i uklepać ją na spodzie wysmarowanej
margaryną formy.
Kaszę zmiksować z
sokiem pomarańczowym i
śmietaną na gładko, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i wyłożyć do formy.Piec około 45 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C. Po ostygnięciu rozpuścić polewę w kąpieli
wodnej i rozprowadzić ją na cieście.