ßßß Cookit - przepis na Królewski keks

Królewski keks

nazwa

Wykonanie

Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości bakalii, takich jakie sami lubicie. JA swoje namoczyłam dodatkowo w winie, aby nada mu odrobinę pikanterii.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie
Czas przygotowania 70 minut
Składniki
1 ½ szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
cukier waniliowy Kamis
5 jajek
250g margaryny
2 opakowanie mieszanki keksowej
5 dag rodzynek
50ml wina białego Celebro
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa
skórka pomarańczowa
Wykonanie
Do miski wkładamy cukier,cukier waniliowy margarynę, żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę.W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Do miski wkładamy bakalie wlewamy wino odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki(mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Zakończenie
Bakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną dzięki temu nie opadną na dno ciasta.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/01/krolewski-keks.html