ßßß
Cookit - przepis na Królewski keks
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Królewski keks
Składniki
Mąka pszenna
Cukier
Cukier waniliowy
Jajko
Margaryna
Rodzynki
Białe wino
Proszek do pieczenia
Mąka ziemniaczana
Polewa czekoladowa
Skórka pomarańczowa
Wykonanie
Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości
bakalii
, takich jakie sami lubicie. JA swoje namoczyłam dodatkowo w
winie
, aby nada mu odrobinę pikanterii.Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie
Czas przygotowania 70 minutSkładniki1 ½ szkl
mąki pszennej
1 szkl
cukru
cukier waniliowy
Kamis5
jajek
250g
margaryny
2 opakowanie mieszanki keksowej5 dag
rodzynek
50ml
wina białego
Celebro1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa
skórka pomarańczowa
WykonanieDo miski wkładamy
cukier
,
cukier waniliowy
margarynę
,
żółtka
dokładnie ucieramy na puszystą masę.W drugiej misce ubijamy
białka
na sztywną pianę.
Mąkę
mieszamy z
proszkiem do pieczenia
Do miski wkładamy
bakalie
wlewamy
wino
odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.
Bakalie
obtaczamy w
mące ziemniaczanej
następnie dodajemy do
mąki
z
proszkiem do pieczenia
dokładnie mieszamy Do masy jajecznej, dodajemy ubite
białka
, suche składniki(
mąkę
wymieszaną z
bakaliami
) delikatnie mieszamy Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzony keks dekorujemy
polewą czekoladową
i
skórką pomarańczową
.
Zakończenie
Bakalie
obtaczamy
mąką ziemniaczaną
dzięki temu nie opadną na dno ciasta.
Źródło:
http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/01/krolewski-keks.html
Przepisy powiązane
Babka
Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna
Babka
PIASKOWE BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
babka piaskowa
Składniki powiązane (0)