ßßß
Czas przygotowania 70 minutSkładniki1 ½ szkl mąki pszennej1 szkl cukrucukier waniliowy Kamis5 jajek250g margaryny2 opakowanie mieszanki keksowej5 dag rodzynek50ml wina białego Celebro1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki mąki ziemniaczanejpolewa czekoladowaskórka pomarańczowa
WykonanieDo miski wkładamy cukier,cukier waniliowy margarynę, żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę.W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeniaDo miski wkładamy bakalie wlewamy wino odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki(mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
ZakończenieBakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną dzięki temu nie opadną na dno ciasta.