Wykonanie
Czy znudziły Wam się już wszystkie warzywa? Czy stoicie czasami w supermarkecie, przed
Wami wszelkie
marchewki,
kapusty,
selery i tym podobne, a Wy na widok każdego warzywa kręcicie nosem? Wiecie, że warzywa są konieczne, ale jakoś nie macie apetytu? Nic
dziwnego. Jest koniec zimy, na nowalijki musimy jeszcze poczekać i musimy zadowolić się tym, co jest. Mamy wprawdzie duży wybór w sklepach, ale wydaje nam się, że zawsze jest to samo, i że nie mamy już pomysłów.Dla odświeżenia zmysłów
smakowych mam dla Was dziś kulinarną rewelację. będziecie zachwyceni mlaskać i domagać się dokładki, tego jestem pewna. Tymczasem danie jest banalnie proste i nawet niedrogie. Zachęcam wszystkich zniechęconych gotowaniem :-)kilka łodyg
pora (tylko jasne części)1 mała puszka z
ananasem1
śmietana (u mnie roślinna)nieco
oleju1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
kurkumysóltabasco lub ostre
chili do smakuopcjonalnie, do przyprawienia już na talerzu:nieco
trawy cytrynowej lub startej
skórki cytrynowej i
tymiankuBiałe części
pora pokroić w cienkie krążki i podsmażyć krótko w garnku z dodatkiem
oleju.Dolać nieco
wody, aby zawartość się nie przypaliła i pod przykryciem udusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Nie za długo, aby nie zrobiła się paćka. Dodać kawałki
ananasa i
przyprawy, na koniec dolać
śmietanę. Chwilę wszystko razem zagotować.Podawać z
makaronem lub
ryżem.