ßßß Cookit - przepis na Por z ananasem

Por z ananasem

nazwa

Wykonanie

Czy znudziły Wam się już wszystkie warzywa? Czy stoicie czasami w supermarkecie, przed Wami wszelkie marchewki, kapusty, selery i tym podobne, a Wy na widok każdego warzywa kręcicie nosem? Wiecie, że warzywa są konieczne, ale jakoś nie macie apetytu? Nic dziwnego. Jest koniec zimy, na nowalijki musimy jeszcze poczekać i musimy zadowolić się tym, co jest. Mamy wprawdzie duży wybór w sklepach, ale wydaje nam się, że zawsze jest to samo, i że nie mamy już pomysłów.
Dla odświeżenia zmysłów smakowych mam dla Was dziś kulinarną rewelację. będziecie zachwyceni mlaskać i domagać się dokładki, tego jestem pewna. Tymczasem danie jest banalnie proste i nawet niedrogie. Zachęcam wszystkich zniechęconych gotowaniem :-)
kilka łodyg pora (tylko jasne części)
1 mała puszka z ananasem
1 śmietana (u mnie roślinna)
nieco oleju
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
sól
tabasco lub ostre chili do smaku
opcjonalnie, do przyprawienia już na talerzu:
nieco trawy cytrynowej lub startej skórki cytrynowej i tymianku
Białe części pora pokroić w cienkie krążki i podsmażyć krótko w garnku z dodatkiem oleju.
Dolać nieco wody, aby zawartość się nie przypaliła i pod przykryciem udusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Nie za długo, aby nie zrobiła się paćka. Dodać kawałki ananasa i przyprawy, na koniec dolać śmietanę. Chwilę wszystko razem zagotować.
Podawać z makaronem lub ryżem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/02/por-z-ananasem-egzotycznie-i-szybko.html