ßßß Cookit - przepis na Kalafior z groszkiem i kurkumą

Kalafior z groszkiem i kurkumą

nazwa

Wykonanie

Lubicie żółty z zielonym? Założę się, że lubicie. Ostatnio czytam tu i tam, że kurkuma ma właściwości lecznicze, co mnie bardzo cieszy, bo już od dawna dodaję ją do wielu potraw. Nawet, gdyby nie miała tego swojego zaczarowanego działania i tak warto ją dodawać, chociażby dla koloru. No a zielony groszek? Już go zachwalałam przy mojej groszkowej paście i jeszcze raz powtarzam – szczególnie wegetarianie i weganie powinni jeść go, ile się da. Mnie tam namawiać nie trzeba, mam zawsze zapas w zamrażarce i dodaję również, gdzie się da. Czekam do następnej wiosny, bo już wiele razy Wam pisałam o moich przyszłorocznych planach na własny warzywnik.
Dzisiejsze danie jest jak zwykle bardzo proste, dacie radę przygotować je dosłownie w kilka minut.
Czasami dochodzą mnie słuchy, że gotowanie warzyw jest takie pracochłonne i potrzeba na to tyle czasu. Czyżby? Moim zdaniem, to zupełnie subiektywne. Tym, którzy mi nie wierzą, proponuję włączenie stopera i zrealizowanie tego przepisu. Założę się, że zmieścicie się w krótszym czasie niż czekanie na zamówioną pizzę. Ci, którzy przeprowadzą doświadczenie, mogą poinformować mnie w komentarzu, ciekawa jestem, kto ugotuje najszybciej :-)
1 duża cebula
1 mały kalafior
świeży groszek zielony (jeżeli nie mamy, może być mrożony)
nieco oleju
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki curry
sól
ostra przyprawa, na przykład chilli (opcjonalnie)
można dodać nieco śmietany (u mnie ryżowa)
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojonego na kawałki kalafiora i smażyć pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Można dodać nieco wody, wtedy kalafior szybko się uparuje. Gdy będzie prawie miękki, dodać groszek i przyprawy. Posmażyć jeszcze chwilę i gotowe.
Świetnie pasuje do ryżu lub do ziemniaków.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/07/kalafior-z-groszkeim-i-kurkuma.html