ßßß Cookit - przepis na Zupa selerowa

Zupa selerowa

nazwa

Wykonanie

Znowu zupa? Tak, tak, moi drodzy, chłody nadeszły to trzeba się rozgrzać. Najlepiej pyszną, ostrą zupą. Do tego tanią, jak barszcz, choć o barszczu dziś wcale nie będzie. Z poprzedniego dnia zostało mi kilka ugotowanych ziemniaków, a aktualnego dnia, czyli wtedy, kiedy powstała zupa, doniesiono mi że: „nigdy nie ma u nas zupy selerowej“. „Jak to nigdy nie ma“ – odpowiedziałam zdziwiona – „zaraz Ci pokaże na moim blogu, że niedawno była“. Niestety. Moja pamięć mnie kompletnie zawiodła, owszem zupa selerowa była u nas, ale całe wieki temu, tak dawno, że nie było jej do tej pory na moim blogu. To skandal – pomyślałam i od ręki postanowiłam ten błąd naprawić. Bo co jak co, ale TA zupa jest tak pyszna, że stanowczo zasługuje na częste gotowanie.
1 korzeń selera
2 cebule
kilka małych ugotowanych lub surowych ziemniaków
1 lub 2 śmietany roślinne
nieco oleju lub oliwy z oliwek
sól
chili zmielone
1,5 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
1 cm świeżego imbiru (zmiażdżonego przy pomocy praski do czosnku)
0,25 szklanki białego, wytrawnego wina*
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju w dużym garnku. Korzeń selera obrać dokładnie, pokroić na małe kawałki i dodać do cebuli. Smażyć jeszcze jakiś czas, Jeżeli używany surowych ziemniaków, również pokroić je i dodać do garnka. Kiedy wszystko nabierze już nieco aromatu podczas smażenia, zalać całość wodą i gotować do miękkości. Jeżeli używamy ziemniaków ugotowanych, to dodać je teraz. Po ugotowaniu i ostudzeniu zmiksować na gładko. Dodać przyprawy i śmietanę, zagotować i gotowe.
*Uwaga weganie, w procesie produkcji wina często używa się produktów zwierzęcych do jego filtrowania, warto poszukać producenta, który stosuje do tych celów inne metody uzyskania klarownego wina.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/11/pyszna-ostra-zupa-selerowa.html