ßßß Cookit - przepis na Włoska zapiekanka z bakłażanem

Włoska zapiekanka z bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Tą zapiekankę znalazłam w książce „Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania” wydawnictwa Olesiejuk. Po przeczytaniu przepisu pomyślałam – prosta i szybka. Jednak w trakcie jej przygotowywania szybko doszłam do odwrotnego zdania – bardzo pracochłonne danie. Przygotowanie całej zapiekanki bez pieczenia zajmuje około godzinę trzydzieści. Jednak niepowtarzalny smak tego dania wynagrodzi wszystkie trudy. Zapewniam Was, że goście będą zachwyceni tą własnoręcznie wykonaną zapiekanką makaronową.
Składniki:
1 bakłażan
5 łyżek oliwy z oliwek
60 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
150 ml rama creamfine
1 szczypta gałki muszkatołowej
150 g tartego parmezanu
250 g makaronu orecchiette ( uszka)
sól, pieprz
Sos mięsny:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
300 g mielonej wołowiny
3 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g suszonych pomidorów,
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka octu winnego
150 ml bulionu z drobiu
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w paski, seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki, suszone pomidory osączyć i posiekać. Olej rozgrzać na średnim ogniu na patelni, przez 3 minuty dusić cebulę i seler, aż paski cebuli się lekko zeszklą. Dodać mielone mięso i zrumienić, stale mieszając. Dołożyć koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, oregano, wlać ocet winny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 20 min. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Plastry bakłażana ułożyć na sicie, posypać solą i zostawić na 45 minut. Potem spłukać zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Około 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Podsmażyć plastry bakłażana z każdej strony na złoto przez około 4 minuty. Wyjąć z patelni i osączyć na ręczniku papierowym.
W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( 10-13 minut). Odlać wodę i z powrotem umieścić w garnku. Przykryć i trzymać w cieple.
W rondlu roztopić masło i rozprowadzić mąkę, podgrzewać 1 minutę. Stopniowo wlewać mleko, potem rama creamfine i bulion, cały czas mieszając. Doprawić muszkatem, solą i pieprzem. Zagotować i podgrzewać przez 5 minut. Dodać 50 g tartego parmezanu i zdjąć z ognia. Połowę sosu wylać na makaron i zamieszać. Resztę sosu zostawić na potem.
Natłuścić formę dla zapiekanek, umieścić w niej połowę makaronu i połowę sosu mięsnego. Przykryć sos warstwą bakłażanów. Powtarzać te czynności i układać kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Na końcu polać wszystko resztą sosu serowego. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 25 minut. Wierzch powinien się zrumienić. Podawać na gorąco z różnymi sałatami.
Źródło:http://smakowisko.pl/wloska-zapiekanka-z-baklazanem