Wykonanie

Tą zapiekankę znalazłam w książce „Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania” wydawnictwa Olesiejuk. Po przeczytaniu przepisu pomyślałam – prosta i szybka. Jednak w trakcie jej przygotowywania szybko
doszłam do odwrotnego zdania – bardzo pracochłonne danie. Przygotowanie całej zapiekanki bez pieczenia zajmuje około godzinę trzydzieści. Jednak niepowtarzalny smak tego dania wynagrodzi wszystkie trudy. Zapewniam Was, że goście będą zachwyceni tą własnoręcznie wykonaną zapiekanką
makaronową.Składniki:1
bakłażan5 łyżek
oliwy z oliwek60 g
masła2 łyżki
mąki300 ml
mleka150 ml
rama creamfine1 szczypta
gałki muszkatołowej150 g tartego
parmezanu250 g
makaronu orecchiette ( uszka)
sól,
pieprzSos
mięsny:2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula2
łodygi selera naciowego300 g mielonej
wołowiny3 łyżki
koncentratu pomidorowego150 g
suszonych pomidorów,1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
octu winnego150 ml
bulionu z drobiusól,
pieprzWykonanie:
Cebulę pokroić w paski,
seler naciowy opłukać i pokroić w plasterki,
suszone pomidory osączyć i posiekać.
Olej rozgrzać na średnim ogniu na patelni, przez 3 minuty dusić
cebulę i
seler, aż paski
cebuli się lekko zeszklą. Dodać
mielone mięso i zrumienić, stale mieszając. Dołożyć
koncentrat pomidorowy,
suszone pomidory,
oregano, wlać
ocet winny i
bulion. Doprawić
solą i
pieprzem. Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 20 min. W razie potrzeby ponownie doprawić.Plastry
bakłażana ułożyć na sicie, posypać
solą i zostawić na 45 minut.
Potem spłukać zimną
wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Około 4 łyżki
oliwy rozgrzać na patelni. Podsmażyć plastry
bakłażana z każdej strony na złoto przez około 4 minuty. Wyjąć z patelni i osączyć na ręczniku papierowym.W osolonej wodzie ugotować al dente
makaron z 1 łyżką
oliwy z oliwek ( 10-13 minut). Odlać
wodę i z powrotem umieścić w garnku. Przykryć i trzymać w cieple.W rondlu roztopić
masło i rozprowadzić
mąkę, podgrzewać 1 minutę. Stopniowo wlewać
mleko,
potem rama creamfine i
bulion, cały czas mieszając. Doprawić muszkatem,
solą i
pieprzem. Zagotować i podgrzewać przez 5 minut. Dodać 50 g tartego
parmezanu i zdjąć z ognia. Połowę sosu wylać na
makaron i zamieszać. Resztę sosu zostawić na
potem.Natłuścić formę dla zapiekanek, umieścić w niej połowę
makaronu i połowę sosu
mięsnego. Przykryć sos warstwą
bakłażanów. Powtarzać te czynności i układać kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinny być
bakłażany. Na końcu polać wszystko resztą sosu
serowego. Posypać
parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 25 minut. Wierzch powinien się zrumienić. Podawać na gorąco z różnymi
sałatami.