Wykonanie

Spaghetti i
sos pomidorowy to moje ulubione połączenie. Jeśli mam ochotę na coś bardziej wyszukanego dodaję do sosu różne dodatki:
boczek,
kapary,
oliwki,
sardynki. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na
sos pomidorowy z
mięsem. Spaghetti z pulpecikami to na pierwszy rzut oka zwykłe bolognese – jednak to zupełnie coś innego. W książce „Nigella Gryzie” znalazłam świetny przepis na to danie, więc postanowiłam z niego skorzystać.
Sos jest puszysty, a pulpety lekkie i delikatne. Podczas gotowania w całym domu rozchodzi się piękny zapach, pewnie dlatego autorka, przepis ten umieściła w rozdziale „Na deszczowe dni”.Składniki:250 g mielonej
wołowiny250 g mielonej
wieprzowiny1
jajko2 łyżki utartego
parmezanu1 roztarty ząbek
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano3 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
soliparmezan do podania300 g
makaronu spaghettiSos:1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy700 g
przecieru pomidorowegoszczypta
cukru100 ml
mlekasól,
pieprzWykonanie:Składniki pulpetów umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć. Uformować małe kuleczki ( wielkości
orzecha włoskiego) i ułożyć je na folii aluminiowej i wstawić do lodówki.
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę i wraz z
oregano umieścić w pojemniku blendera – zmiksować na gładką pastę.W osolonej wodzie ugotować al dente
makaron z 1 łyżką
oliwy z oliwek ( zapobiegnie to jego sklejaniu), odcedzić i pozostawić na sicie.
Oliwę i
masło rozgrzać na wielkiej patelni, dodać zmiksowaną pastę z
cebuli i krótko przesmażyć. Wlać
przecier pomidorowy,
mleko i 3/4 szklanki
wody. Zmniejszyć ogień do średniego i pojedynczo umieszczać pulpety w sosie (nie mieszać gdyż na tym etapie mogą się rozpaść). Gotować około 30 minut (gdy pulpeciki się zetną można delikatnie przemieszać). W
między czasie przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Danie to można podawać na dwa sposoby. Na
makaron wylać
sos pomidorowy z pulpecikami i posypać
parmezanem lub na patelni wymieszać
makaron z sosem i dopiero wyłożyć na talerz. Podawać z dużą ilością
parmezanu.