ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z pulpecikami

Spaghetti z pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Spaghetti i sos pomidorowy to moje ulubione połączenie. Jeśli mam ochotę na coś bardziej wyszukanego dodaję do sosu różne dodatki: boczek, kapary, oliwki, sardynki. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na sos pomidorowy z mięsem. Spaghetti z pulpecikami to na pierwszy rzut oka zwykłe bolognese – jednak to zupełnie coś innego. W książce „Nigella Gryzie” znalazłam świetny przepis na to danie, więc postanowiłam z niego skorzystać. Sos jest puszysty, a pulpety lekkie i delikatne. Podczas gotowania w całym domu rozchodzi się piękny zapach, pewnie dlatego autorka, przepis ten umieściła w rozdziale „Na deszczowe dni”.
Składniki:
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
2 łyżki utartego parmezanu
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
parmezan do podania
300 g makaronu spaghetti
Sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 g przecieru pomidorowego
szczypta cukru
100 ml mleka
sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki pulpetów umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć. Uformować małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na folii aluminiowej i wstawić do lodówki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i wraz z oregano umieścić w pojemniku blendera – zmiksować na gładką pastę.
W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( zapobiegnie to jego sklejaniu), odcedzić i pozostawić na sicie.
Oliwę i masło rozgrzać na wielkiej patelni, dodać zmiksowaną pastę z cebuli i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy, mleko i 3/4 szklanki wody. Zmniejszyć ogień do średniego i pojedynczo umieszczać pulpety w sosie (nie mieszać gdyż na tym etapie mogą się rozpaść). Gotować około 30 minut (gdy pulpeciki się zetną można delikatnie przemieszać). W między czasie przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Danie to można podawać na dwa sposoby. Na makaron wylać sos pomidorowy z pulpecikami i posypać parmezanem lub na patelni wymieszać makaron z sosem i dopiero wyłożyć na talerz. Podawać z dużą ilością parmezanu.
Źródło:http://smakowisko.pl/spaghetti-z-pulpecikami