ßßß Cookit - przepis na Pasticcio

Pasticcio

nazwa

Wykonanie

Pasticcio to tradycyjna włosko-grecka zapiekanka z makaronem. Zapiekanka składa się z kilku warstw makaronu przekładanych mięsno-rybnym farszem. Całość polana jest jogurtowo-serowym sosem i zapieczona z tartym parmezanem. Zapiekanka świetnie smakuje na wieczorną kolację ze znajomymi. Z podanych produktów uzyskamy około sześć porcji. Danie należy podawać w temperaturze pokojowej bądź na gorąco, w dość dużych porcjach, ponieważ wyjęcie zapiekanki z formy jest trochę kłopotliwe.
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
500 g mielonej wołowiny
400 g pomidorów z puszki
130 ml białego wytrawnego wina
1 opakowanie sardynek w oleju
sól, pieprz
250 g makarony fusilli ( świderki)
300 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
1 szczypta gałki muszkatołowej
40 g tartego parmezanu
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i podsmażyć przez 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać mielone mięso, zrumienić.
Na patelnię dołożyć pomidory, wlać wino i zagotować. Na silnym ogniu zagęszczać około 15-20 minut. Dodać sardynki, doprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem.
W wodzie osolonej ½ łyżeczką soli ugotować makaron al dente. Odlać wodę. W misce wymieszać makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek. Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnym i doprawić gałką muszkatołową.
Żaroodporną formę natłuścić olejem. Wyłożyć połowę makaronu i pokryć go połową sosu mięsno-rybnego. Czynność powtórzyć. Wierzch polać mieszanką jajeczno-jogurtową i posypać tartym parmezanem.
Źródło:http://smakowisko.pl/pasticcio