ßßß
Cookit - przepis na Pasticcio
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasticcio
Składniki
Oliwa z oliwek
Cebula
Papryka czerwona
Czosnek
Wołowina
Pomidor
Wino wytrawne
Sardynka w oleju
Sól
Pieprz
Makaron
Jogurt naturalny
Jajko
Gałka muszkatołowa
Parmezan
Wykonanie
Pasticcio to tradycyjna włosko-grecka zapiekanka z
makaronem
. Zapiekanka składa się z kilku warstw
makaronu
przekładanych
mięsno
-rybnym farszem. Całość polana jest
jogurtowo
-
serowym
sosem i zapieczona z tartym
parmezanem
. Zapiekanka świetnie smakuje na wieczorną kolację ze znajomymi. Z podanych produktów uzyskamy około sześć porcji. Danie należy podawać w temperaturze pokojowej bądź na gorąco, w dość dużych porcjach, ponieważ wyjęcie zapiekanki z formy jest trochę kłopotliwe.Składniki:3 łyżki
oliwy z oliwek
1
cebula
1
czerwona papryka
2 ząbki
czosnku
500 g mielonej
wołowiny
400 g
pomidorów
z puszki130 ml białego
wytrawnego wina
1 opakowanie
sardynek w oleju
sól
,
pieprz
250 g
makarony
fusilli ( świderki)300 ml
jogurtu naturalnego
3
jajka
1 szczypta
gałki muszkatołowej
40 g tartego
parmezanu
Wykonanie:Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek
. Wrzucić posiekaną w kostkę
cebulę
i podsmażyć przez 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku
i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać
mielone mięso
, zrumienić.Na patelnię dołożyć
pomidory
, wlać
wino
i zagotować. Na silnym ogniu zagęszczać około 15-20 minut. Dodać
sardynki
, doprawić ½ łyżeczki
soli
i
pieprzem
.W wodzie osolonej ½ łyżeczką
soli
ugotować
makaron
al dente. Odlać
wodę
. W misce wymieszać
makaron
z 1 łyżką
oliwy z oliwek
.
Jajka
roztrzepać z
jogurtem naturalnym
i doprawić
gałką muszkatołową
.Żaroodporną formę natłuścić
olejem
. Wyłożyć połowę
makaronu
i pokryć go połową sosu
mięsno
-
rybnego
. Czynność powtórzyć. Wierzch polać mieszanką jajeczno-
jogurtową
i posypać tartym
parmezanem
.
Źródło:
http://smakowisko.pl/pasticcio
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)