Wykonanie

Cóż
mogę powiedzieć – moje noworoczne postanowienie przejścia na dietę nie miało racji bytu i nie przetrwało nawet 24 godzin. Już wczoraj szperałam po kuchennych szafkach w poszukiwaniu czegoś do
kawy :) Niewiele tam znalazłam, bo rzadko kupujemy
słodycze, a po świątecznych nie ma już śladu, ale dla chcącego nic trudnego – rozgrzałam piekarnik i sama upiekłam sobie
ciasteczka :)Pomyślałam, że
mogę chociaż poudawać, że nadal mam zamiar zrzucić parę kilo, więc postarałam się „odchudzić” trochę swoje ukochane
ciasteczka owsiane. Zrobiłam dwie różne mieszanki z tego, co znalazłam w szafkach i wstawiłam do piekarnika dwie blaszki
ciasteczek, licząc na to, że w najgorszym wypadku
będę miała przynajmniej coś w stylu granoli na śniadanie ;PWbrew moim obawom
ciasteczka nie rozpadły się i w dodatku okazały się bardzo dobre :) Mąż zaraz zapakował sobie kilka do plecaka, a Zuzia tak skutecznie podjadała te w wersji kokosowej, że dziś do zdjęć miałam zaledwie kilka sztuk. Nawet nie wspomnę o tym, jak mnie wołały, gdy popijałam poranną
kawę ;)
Ciasteczka zrobiłam bez tłuszczu i z niewielką ilością
miodu zamiast
cukru, są tylko delikatnie słodkie, ale nadal bardzo bardzo smaczne. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie, pełne zdrowych składników i dziecinnie proste do przygotowania. Wspaniale sprawdzą się jako przekąska dla dzieci lub małe słodkie co nieco dla tych, którzy dbają o figurę :)Pierwsza wersja to
ciasteczka mocno
kokosowe, z zaledwie czterech składników, druga to
ciastka z dodatkiem
rodzynek i ziaren. W obu przypadkach przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników i uformowania
ciasteczek. I w obu przypadkach efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający :)Polecam :)
Ciasteczka kokosowe (18 sztuk):Składniki:2 szklanki
płatków owsianych górskich1/2 szklanki
mleka kokosowego1 szklanka
wiórków kokosowych4 -6 łyżek płynnego
miodu (do smaku)Wykonanie:
Płatki owsiane wymieszaj z
mlekiem kokosowym i odstaw na kilka minut do nasiąknięcia. Dodaj
wiórki kokosowe oraz
miód i wymieszaj dokładnie łyżką.Z powstałej masy formuj kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego, dociskając mocno i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Spłaszcz lekko.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż
ciasteczka lekko się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, po czym przełóż delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Ciasteczka bakaliowe (12 sztuk):Składniki:1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki różnych nasion (u mnie
słonecznik,
sezam i
siemię lniane)1/2 szklanki
rodzynek1/4 szklanki
mleka kokosowego (możecie zastąpić innym
mlekiem lub 3 łyżkami
wody + 1 łyżka ekstraktu
waniliowego)1 duże
jajko3 łyżki
miodu1 łyżka pełnoziarnistej
mąki pszennej lub orkiszowejWykonanie:
Płatki, wiórki, nasiona oraz
rodzynki umieść w misce i wymieszaj dokładnie z
mlekiem kokosowym.
Jajko roztrzep widelcem i wlej do misy z suchymi składnikami. Dodaj
miód i wymieszaj wszystko do połączenia. Na koniec wsyp
mąkę i jeszcze raz wymieszaj.Z masy formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszcz każdą lekko i układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż
ciasteczka się zarumienią. Wystudź na kratce.Smacznego :)