Wykonanie
"Zwróć uwagę, że to nic innego jak
mleko z
płatkami w formie
ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej
kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie
mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na
mleko niesłodzone i dodatek
miodu. Jeśli wybierzecie
mleko słodzone, zrezygnujcie z
miodu. Podaję z moimi zmianami./blacha 22x22 cm/1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)3 łyżki
miodu250 g
płatków owsianych (zwykłe lub górskie)100 g
wiórków kokosowych100 g
suszonej żurawiny lub
rodzynek100 g mieszanki ziaren -
słonecznika, dyni,
sezamu100-125 g niesolonych
orzechów ziemnychRozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.Podgrzej
mleko skondensowane wraz z
miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym
mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.