ßßß Cookit - przepis na Batoniki ďż˝niadaniowe Nigelli Lawson

Batoniki �niadaniowe Nigelli Lawson

nazwa

Wykonanie

"Zwróć uwagę, że to nic innego jak mleko z płatkami w formie ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na mleko niesłodzone i dodatek miodu. Jeśli wybierzecie mleko słodzone, zrezygnujcie z miodu. Podaję z moimi zmianami.
/blacha 22x22 cm/
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)
3 łyżki miodu
250 g płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
100 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
100 g mieszanki ziaren - słonecznika, dyni, sezamu
100-125 g niesolonych orzechów ziemnych
Rozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Podgrzej mleko skondensowane wraz z miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.
Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/10/Batoniki-sniadaniowe-Nigelli-Lawson.html