Wykonanie
            "Zwróć uwagę, że to nic innego jak 
mleko z 
płatkami w formie 
ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej 
kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie 
mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na 
mleko niesłodzone i dodatek 
miodu. Jeśli wybierzecie 
mleko słodzone, zrezygnujcie z 
miodu. Podaję z moimi zmianami./blacha 22x22 cm/1 puszka 
mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)3 łyżki 
miodu250 g 
płatków owsianych (zwykłe lub górskie)100 g 
wiórków kokosowych100 g 
suszonej żurawiny lub 
rodzynek100 g mieszanki ziaren - 
słonecznika, dyni, 
sezamu100-125 g niesolonych 
orzechów ziemnychRozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.Podgrzej 
mleko skondensowane wraz z 
miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym 
mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
