ßßß
 
            
         Kto lubi zdrowe słodycze przygotowane na bazie wszelakich płatków, pestek, orzechów, żurawiny połączonych ze sobą cudowną słodyczą złocistego miodu, ten koniecznie musi wykorzystać ten przepis. Batoniki są przede wszystkim proste w wykonaniu i nie a z nimi zbyt wiele roboty. Podprażone składniki wystarczy połączyć z jajkami, miodem i wrzucić na chwilę do piekarnika, a potem można już kroić, zawijać w papierki i brać na spacer, do pracy czy szkoły. Dlaczego drwala? Może ze względu na ich konkretny rozmiar, pożywność i po prostu, taki miałem kaprys :Dskładniki:100 g płatków owsianych50 g wiórków kokosowych80 g orzechów laskowych50 g pestek słonecznika50 g suszonej żurawiny1 garść rodzynek2 łyżki miodu50 g sezamu2 jajkaPłatki, wiórki, orzechy, pestki słonecznika oraz sezam podprażyć na suchej patelni, każde z osobna po ok. 2-3 minuty. Pestki słonecznika prażyć aż osiągną lekko złotawy kolor i zaczną strzelać. Uprażone składniki umieścić w misce, dodać posiekaną żurawinę oraz rodzynki i wymieszać. Jajka roztrzepać w miodem, dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dno keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do formy, mocno docisnąć i wyrównać wierzch. Piec w 180 º C przez 20 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Bryłkę płatków wyjąć z blaszki i podzielić na 6 równych prostokątów.Smacznego! :)
Kto lubi zdrowe słodycze przygotowane na bazie wszelakich płatków, pestek, orzechów, żurawiny połączonych ze sobą cudowną słodyczą złocistego miodu, ten koniecznie musi wykorzystać ten przepis. Batoniki są przede wszystkim proste w wykonaniu i nie a z nimi zbyt wiele roboty. Podprażone składniki wystarczy połączyć z jajkami, miodem i wrzucić na chwilę do piekarnika, a potem można już kroić, zawijać w papierki i brać na spacer, do pracy czy szkoły. Dlaczego drwala? Może ze względu na ich konkretny rozmiar, pożywność i po prostu, taki miałem kaprys :Dskładniki:100 g płatków owsianych50 g wiórków kokosowych80 g orzechów laskowych50 g pestek słonecznika50 g suszonej żurawiny1 garść rodzynek2 łyżki miodu50 g sezamu2 jajkaPłatki, wiórki, orzechy, pestki słonecznika oraz sezam podprażyć na suchej patelni, każde z osobna po ok. 2-3 minuty. Pestki słonecznika prażyć aż osiągną lekko złotawy kolor i zaczną strzelać. Uprażone składniki umieścić w misce, dodać posiekaną żurawinę oraz rodzynki i wymieszać. Jajka roztrzepać w miodem, dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dno keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do formy, mocno docisnąć i wyrównać wierzch. Piec w 180 º C przez 20 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Bryłkę płatków wyjąć z blaszki i podzielić na 6 równych prostokątów.Smacznego! :)
