ßßß
Święta już za pasem, a ja z przerażeniem stwierdzam, że jakiegokolwiek planu brak. Nie mam menu, lodówka świeci pustkami, dom w nieładzie… Za to mamy już w salonie piękną, żywą choinkę, którą Zuzia głaszcze co rano tuż przed włączeniem światełek :)) Później Córcia ogląda świąteczne bajeczki, ja kręcąc się po kuchni puszczam sobie po cichutku kolędy, a dom pachnie skórką pomarańczową i cynamonem. Jakoś przeżyjemy ;)Wczoraj zebrałam się wreszcie w sobie i przygotowałam masy do makowców. Nie powiem, żeby to było moje ulubione zajęcie i pewnie jeszcze długo będę znajdywać mak w różnych zakamarkach kuchni, ale Zuzia miała masę radości z pomagania, a efekt końcowy jest przepyszny :)Makowce piekę na święta od niedawna, odkąd poprosił mnie o to brat, ale na stałe już weszły do naszego świątecznego menu. Na ogół piekę nasz ulubiony makowiec zawijany, ale w tym roku chciałam tez spróbować czego innego. Znalazłam u Ani przepis, który najbardziej mi odpowiadał i zabrałam się do pracy.Masa makowa w tym makowcu nie jest tak bogata, jak ta w moim ulubionym makowcu zawijanym, ale bardzo smaczna, a biszkopt jest mięciutki i puszysty. Od siebie dodałam polewę czekoladową, która nie tylko zdobi ciasto, ale też chroni masę makową przed wysychaniem. Całość jest słodka i aromatyczna, w sam raz na święta :)Polecam :)Składniki na masę makową:500g maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie3 duże jajka1 szklanka cukru pudru150g miękkiego, niesolonego masła2 łyżki płynnego miodu4 łyżki oleju roślinnego100g posiekanych orzechów włoskich100g płatków migdałowych1 łyżka likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)Na biszkopt:5 dużych jaj3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią5 łyżek oleju3/4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa:130g czekolady (u mnie 80g gorzkiej i 50g mlecznej, ale może być sama gorzka), posiekanej50ml kremówkiWykonanie:Zacznij od przygotowania masy makowej.Żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie masło i ucieraj do całkowitego połączenia.Do masy dodawaj stopniowo zmielony mak i mieszaj dokładnie. Dodaj olej oraz miód, a na koniec wsyp orzechy i płatki migdałowe. Zmiksuj.Białka ubij na sztywną masę i wmieszaj delikatnie do masy makowej. Następnie przełóż całość do prostokątnej formy o wymiarach około 24 x 32cm lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.Gdy minie około 30 minut pieczenia masy makowej, zajmij się biszkoptem.Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier oraz cukier z wanilią. Dodaj żółtka oraz olej i zmiksuj.Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na średnich obrotach miksera.Wyjmij formę z masą makową z piekarnika i na gorącą wylej ciasto biszkoptowe. Wstaw ciasto do pieca na kolejne 20 minut, aż biszkopt wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a wbity w niego patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczony makowiec wyłóż na kratkę do studzenia do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu. Wystudź.Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę oraz kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym ogniu lub w mikrofalówce i wymieszaj na gładką masę. Tak przygotowaną polewą udekoruj ostudzony makowiec.Jeżeli nie chcesz polewać makowca czekoladą, możesz go po prostu oprószyć cukrem pudrem.Podawaj pokrojony w nieduże kwadraty.Smacznego :)