Wykonanie
Święta już za pasem, a ja z przerażeniem stwierdzam, że jakiegokolwiek
planu brak. Nie mam menu, lodówka świeci pustkami, dom w nieładzie… Za to mamy już w salonie piękną, żywą choinkę, którą Zuzia głaszcze co rano tuż przed włączeniem światełek :)) Później Córcia ogląda świąteczne bajeczki, ja kręcąc się po kuchni puszczam sobie po cichutku kolędy, a dom pachnie
skórką pomarańczową i
cynamonem. Jakoś przeżyjemy ;)Wczoraj zebrałam się wreszcie w sobie i przygotowałam masy do makowców. Nie
powiem, żeby to było moje ulubione zajęcie i pewnie jeszcze długo
będę znajdywać
mak w różnych zakamarkach kuchni, ale Zuzia miała masę radości z pomagania, a efekt końcowy jest przepyszny :)Makowce piekę na święta od niedawna, odkąd poprosił mnie o to brat, ale na stałe już weszły do naszego świątecznego menu. Na ogół piekę nasz ulubiony makowiec zawijany, ale w tym roku chciałam tez spróbować czego innego. Znalazłam u Ani przepis, który najbardziej mi odpowiadał i zabrałam się do pracy.Masa makowa w tym makowcu nie jest tak bogata, jak ta w moim ulubionym makowcu zawijanym, ale bardzo smaczna, a
biszkopt jest mięciutki i puszysty. Od siebie dodałam
polewę czekoladową, która nie tylko zdobi ciasto, ale też chroni masę
makową przed wysychaniem. Całość jest słodka i aromatyczna, w sam raz na święta :)Polecam :)Składniki na masę
makową:500g
maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie3 duże
jajka1 szklanka
cukru pudru150g miękkiego, niesolonego
masła2 łyżki płynnego
miodu4 łyżki
oleju roślinnego100g posiekanych
orzechów włoskich100g
płatków migdałowych1 łyżka
likieru amaretto lub kilka kropel
aromatu migdałowego (opcjonalnie)Na
biszkopt:5 dużych jaj3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią5 łyżek
oleju3/4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:130g
czekolady (u mnie 80g gorzkiej i 50g
mlecznej, ale może być sama gorzka), posiekanej50ml kremówkiWykonanie:Zacznij od przygotowania masy makowej.
Żółtka jaj utrzyj z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie
masło i ucieraj do całkowitego połączenia.Do masy dodawaj stopniowo zmielony
mak i mieszaj dokładnie. Dodaj
olej oraz
miód, a na koniec wsyp
orzechy i
płatki migdałowe. Zmiksuj.
Białka ubij na sztywną masę i wmieszaj delikatnie do masy makowej. Następnie przełóż całość do prostokątnej formy o wymiarach około 24 x 32cm lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.Gdy minie około 30 minut pieczenia masy makowej, zajmij się
biszkoptem.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec
cukier oraz
cukier z
wanilią. Dodaj
żółtka oraz
olej i zmiksuj.Do masy dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na średnich obrotach miksera.Wyjmij formę z masą
makową z piekarnika i na gorącą wylej ciasto
biszkoptowe. Wstaw ciasto do pieca na kolejne 20 minut, aż
biszkopt wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a wbity w niego patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczony makowiec wyłóż na kratkę do studzenia do góry nogami, czyli
biszkoptem do
spodu. Wystudź.Na koniec przygotuj polewę.
Czekoladę oraz kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym ogniu lub w mikrofalówce i wymieszaj na gładką masę. Tak przygotowaną polewą udekoruj ostudzony makowiec.Jeżeli nie chcesz polewać makowca
czekoladą, możesz go po prostu oprószyć
cukrem pudrem.Podawaj pokrojony w nieduże kwadraty.Smacznego :)