ßßß Cookit - przepis na Na biszkopt:

Na biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Święta już za pasem, a ja z przerażeniem stwierdzam, że jakiegokolwiek planu brak. Nie mam menu, lodówka świeci pustkami, dom w nieładzie… Za to mamy już w salonie piękną, żywą choinkę, którą Zuzia głaszcze co rano tuż przed włączeniem światełek :)) Później Córcia ogląda świąteczne bajeczki, ja kręcąc się po kuchni puszczam sobie po cichutku kolędy, a dom pachnie skórką pomarańczową i cynamonem. Jakoś przeżyjemy ;)
Wczoraj zebrałam się wreszcie w sobie i przygotowałam masy do makowców. Nie powiem, żeby to było moje ulubione zajęcie i pewnie jeszcze długo będę znajdywać mak w różnych zakamarkach kuchni, ale Zuzia miała masę radości z pomagania, a efekt końcowy jest przepyszny :)
Makowce piekę na święta od niedawna, odkąd poprosił mnie o to brat, ale na stałe już weszły do naszego świątecznego menu. Na ogół piekę nasz ulubiony makowiec zawijany, ale w tym roku chciałam tez spróbować czego innego. Znalazłam u Ani przepis, który najbardziej mi odpowiadał i zabrałam się do pracy.
Masa makowa w tym makowcu nie jest tak bogata, jak ta w moim ulubionym makowcu zawijanym, ale bardzo smaczna, a biszkopt jest mięciutki i puszysty. Od siebie dodałam polewę czekoladową, która nie tylko zdobi ciasto, ale też chroni masę makową przed wysychaniem. Całość jest słodka i aromatyczna, w sam raz na święta :)
Polecam :)
Składniki na masę makową:
500g maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
150g miękkiego, niesolonego masła
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oleju roślinnego
100g posiekanych orzechów włoskich
100g płatków migdałowych
1 łyżka likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Na biszkopt:
5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżek oleju
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
130g czekolady (u mnie 80g gorzkiej i 50g mlecznej, ale może być sama gorzka), posiekanej
50ml kremówki
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania masy makowej.
Żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie masło i ucieraj do całkowitego połączenia.
Do masy dodawaj stopniowo zmielony mak i mieszaj dokładnie. Dodaj olej oraz miód, a na koniec wsyp orzechy i płatki migdałowe. Zmiksuj.
Białka ubij na sztywną masę i wmieszaj delikatnie do masy makowej. Następnie przełóż całość do prostokątnej formy o wymiarach około 24 x 32cm lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.
Gdy minie około 30 minut pieczenia masy makowej, zajmij się biszkoptem.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier oraz cukier z wanilią. Dodaj żółtka oraz olej i zmiksuj.
Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na średnich obrotach miksera.
Wyjmij formę z masą makową z piekarnika i na gorącą wylej ciasto biszkoptowe. Wstaw ciasto do pieca na kolejne 20 minut, aż biszkopt wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a wbity w niego patyczek będzie suchy po wyjęciu.
Upieczony makowiec wyłóż na kratkę do studzenia do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu. Wystudź.
Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę oraz kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym ogniu lub w mikrofalówce i wymieszaj na gładką masę. Tak przygotowaną polewą udekoruj ostudzony makowiec.
Jeżeli nie chcesz polewać makowca czekoladą, możesz go po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Podawaj pokrojony w nieduże kwadraty.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/12/14/makowiec-na-biszkopciepoppy-seed-cake