ßßß
Składniki:120 g miękkiego masła,80 g drobnego cukru,1 jajko,250 g mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 tabliczka białej czekolady,50 g posiekanych orzechów włoskich.JAK TO ROBIMY?Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem, używając miksera, dodajemy jajko. Mieszamy i stopniowo dodajemy też mąkę. Na końcu do masy dodajemy orzechy i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je łyżką, należy zachować znaczne odstępy, gdyż ciastka się „rozpłyną”. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.Nie polecam eksperymentowania z ilością mąki, gdyż efekt końcowy nie jest najlepszy, o czym przekonałam się w zeszłym tygodniu.
Smacznego!