Wykonanie

Wynik: 70minCzas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 40minutPrzez Marzena 15 września 2015Zasakująco smaczne ciasto z dyni, które zdało egzamin nawet u wszystkożerców.Przepis nadesłała Anka, nieweganka, która czasami wprowadza zdrowe przepisy do swojej kuchni.Najlepiej smakuje podane z
bitą śmietaną oraz filiżanką dobrej imbirowej
herbaty z
cytryną.

SkładnikiSKŁADNIKI NA CIASTO
mąka pszenna z pełnego przemiału (lub
mąka orkiszowa) - 1 szkalnkazmielone
migdały - 1/3 szkanki
olej kokosowy (lub
margaryna roślinna) - 120g
cukier - 1/4 - 1/3 szklankiszczypta
soliMASA DYNIOWA
dynia upieczona lub ugotowana na
mleku - 1 1/2 szklankizmielone
migdały - 1 szklanka
mąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół
pszenna mąka razowa i biała) - 3/4 szklanki
wanila - 1 łyżeczka
kardamon - 1/2 łyżeczki
imbir - 1/2 łyżeczkiposiekane
orzechy włoskie - ok 3/4 szklanki
syrop klonowy (lub inny) - 100 mlszczypta
soliproszek do pieczenia bez aluminium - 2 łyżeczki
olej - 4 łyżkiInstrukcjeSkładniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na 30 min.Ok. 400 g surowej dyni pieczemy w piekarniku lub gotujemy w małej ilości
mleka migdałowego. Po ugotowaniu
mleko odcedzamy.Do dyni dodajemy resztę składników i miksujemy w blenderze na jednolita masę.Ciasto wykadamy do foremki na tartę lub do małej tortownicy, wlewamy masę, posypujemy
orzechami włoskimi.Pieczemy w piekarniku w temp 370 (190C) F ok. 40 min.