ßßß
Wynik: 70minCzas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 40minutPrzez Marzena 15 września 2015Zasakująco smaczne ciasto z dyni, które zdało egzamin nawet u wszystkożerców.Przepis nadesłała Anka, nieweganka, która czasami wprowadza zdrowe przepisy do swojej kuchni.Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną oraz filiżanką dobrej imbirowej herbaty z cytryną.
SkładnikiSKŁADNIKI NA CIASTOmąka pszenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 1 szkalnkazmielone migdały - 1/3 szkankiolej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 120gcukier - 1/4 - 1/3 szklankiszczypta soliMASA DYNIOWAdynia upieczona lub ugotowana na mleku - 1 1/2 szklankizmielone migdały - 1 szklankamąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół pszenna mąka razowa i biała) - 3/4 szklankiwanila - 1 łyżeczkakardamon - 1/2 łyżeczkiimbir - 1/2 łyżeczkiposiekane orzechy włoskie - ok 3/4 szklankisyrop klonowy (lub inny) - 100 mlszczypta soliproszek do pieczenia bez aluminium - 2 łyżeczkiolej - 4 łyżkiInstrukcjeSkładniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na 30 min.Ok. 400 g surowej dyni pieczemy w piekarniku lub gotujemy w małej ilości mleka migdałowego. Po ugotowaniu mleko odcedzamy.Do dyni dodajemy resztę składników i miksujemy w blenderze na jednolita masę.Ciasto wykadamy do foremki na tartę lub do małej tortownicy, wlewamy masę, posypujemy orzechami włoskimi.Pieczemy w piekarniku w temp 370 (190C) F ok. 40 min.