ßßß Cookit - przepis na Dyniowe ciasto Ani

Dyniowe ciasto Ani

nazwa

Wykonanie

Wynik: 70min
Czas przygotowania: 30minut
Czas gotowania: 40minut
Przez Marzena 15 września 2015
Zasakująco smaczne ciasto z dyni, które zdało egzamin nawet u wszystkożerców.
Przepis nadesłała Anka, nieweganka, która czasami wprowadza zdrowe przepisy do swojej kuchni.
Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną oraz filiżanką dobrej imbirowej herbaty z cytryną.
Składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO
mąka pszenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 1 szkalnka
zmielone migdały - 1/3 szkanki
olej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 120g
cukier - 1/4 - 1/3 szklanki
szczypta soli
MASA DYNIOWA
dynia upieczona lub ugotowana na mleku - 1 1/2 szklanki
zmielone migdały - 1 szklanka
mąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół pszenna mąka razowa i biała) - 3/4 szklanki
wanila - 1 łyżeczka
kardamon - 1/2 łyżeczki
imbir - 1/2 łyżeczki
posiekane orzechy włoskie - ok 3/4 szklanki
syrop klonowy (lub inny) - 100 ml
szczypta soli
proszek do pieczenia bez aluminium - 2 łyżeczki
olej - 4 łyżki
Instrukcje
Składniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Ok. 400 g surowej dyni pieczemy w piekarniku lub gotujemy w małej ilości mleka migdałowego. Po ugotowaniu mleko odcedzamy.
Do dyni dodajemy resztę składników i miksujemy w blenderze na jednolita masę.
Ciasto wykadamy do foremki na tartę lub do małej tortownicy, wlewamy masę, posypujemy orzechami włoskimi.
Pieczemy w piekarniku w temp 370 (190C) F ok. 40 min.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/dyniowe-ciasto-ani