ßßß
Przez Marzena 13 listopada 2017
Hasselback nazwa choć długa i dziwna jak się okazuje pochodzi ze szwedzkiej restauracji gdzie poraz pierwszy podano ziemniaki w tym stylu w roku 1940. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwa technika polega ona na krojeniu cieniutke paski warzyw tak aby nie straciły one oryginalnego kształtu oraz pieczenie z przyprawami. Obecnie ta metoda przeżywa swój rozkwit.Ostanio zobaczyłam ten przepis w "Bon Appétit" i tak mnie zachwycił że postanowiłam zrobić hasselback z dynią. Jest to moim zdaniem super elagancka i smaczna jak dla mnie forma podania dyni na świąteczny stół. Co wy na to?Składnikidynia piżmowa - 1 sztukaolej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 6 łyżeksól i pieprz do smakuprzyprawa do grilla - 1 łyżkaimbir (ginger) w proszku - 1 łyżeczkasok z cytryny - 2 łyżkisyrop klonowy (lub inny) - 2 łyżkiInstrukcjeDynię obieramy ze skórki obieraczką do ziemników. Kroimy na pół i uswamy pestki. Smarujemy dynię olejem i posupujemy solą i pieprzem.Pieczemy w piekarniku ok 15 min w temp 400 F (200C) albo do momentu aż będzie na tyle miękka by można było ją pokroić nożem.Sos do polewania: mieszamy przyprawy do grila, sok z cytryny, olej, imbir oraz syrop. Zagotowujemy.Wyciągamy dynię i kroimy ją w cienkie paski tak aby nie dotknąć blaszki. Najlepiej z dwóch stron dyni położyć patyki do grilla i wtedy kroić.Po pokrojeniu dynię pieczemy dalej i co 10 min polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Polewamy tak ok ze 3 razy.Po upieczeniu przekładamy na kontrastowe naczynie (białe lub czarne) i posypujemy płatkami z papryki.