Wykonanie

Przez Marzena 13 listopada 2017

Hasselback nazwa choć długa i
dziwna jak się okazuje pochodzi ze szwedzkiej restauracji gdzie poraz pierwszy podano
ziemniaki w tym stylu w roku 1940. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwa technika polega ona na krojeniu cieniutke paski warzyw tak aby nie straciły one oryginalnego kształtu oraz pieczenie z
przyprawami. Obecnie ta metoda przeżywa swój rozkwit.Ostanio zobaczyłam ten przepis w "Bon Appétit" i tak mnie zachwycił że postanowiłam zrobić hasselback z
dynią. Jest to moim zdaniem super elagancka i smaczna jak dla mnie forma podania dyni na świąteczny stół. Co wy na to?Składniki
dynia piżmowa - 1 sztuka
olej kokosowy (lub
margaryna roślinna) - 6 łyżek
sól i
pieprz do smaku
przyprawa do grilla - 1 łyżka
imbir (ginger) w proszku - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
syrop klonowy (lub inny) - 2 łyżkiInstrukcje
Dynię obieramy ze skórki obieraczką do
ziemników. Kroimy na pół i uswamy pestki. Smarujemy
dynię olejem i posupujemy
solą i
pieprzem.Pieczemy w piekarniku ok 15 min w temp 400 F (200C) albo do momentu aż będzie na tyle miękka by można było ją pokroić nożem.Sos do polewania: mieszamy
przyprawy do grila,
sok z cytryny,
olej,
imbir oraz
syrop. Zagotowujemy.Wyciągamy
dynię i kroimy ją w cienkie paski tak aby nie dotknąć blaszki. Najlepiej z dwóch stron dyni położyć patyki do grilla i wtedy kroić.Po pokrojeniu
dynię pieczemy dalej i co 10 min polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Polewamy tak ok ze 3
razy.Po upieczeniu przekładamy na kontrastowe naczynie (białe lub czarne) i posypujemy
płatkami z
papryki.