Wykonanie

Jesień w powietrzu sprawiła, że zatęskniłam za cięższym, zimowym jedzeniem. Po obfitości lekkich, warzywno-wakacyjnych obiadów padło na pierwszy w tym sezonie bigos, którego smak snuł się za mną już od długiego czasu. Nie jest to prawdziwy, staropolski bigos, brak w nim
mięsa i
grzybów, mimo to jest pyszny, aromatyczny, rozgrzewający i poprawiający nastrój w smętne wieczory. Przy tym wcale nie jest trudny do ugotowania. Dobrze jest mu jednak, jak każdemu bigosowi, dać przynajmniej jeden dzień odpoczynku, wtedy wszystkie
przyprawy „się przegryzą” i bigos odda cały swój intensywny, słodko-kwaśny smak.Co nam będzie potrzebne: (oprócz wielkiego gara;))– niezbyt duża główka
białej kapusty– woreczek
kiszonej kapusty (ok. 0,5 kg)– 4-5 kawałków
cienkiej kiełbasy (np. śląskiej)– 1
cebula– 3 ząbki
czosnku– pół słoiczka
koncentratu pomidorowego i 2-3 łyżki
ketchupu– 3
listki laurowe– 5-6 ziarenek
ziela angielskiego–
przyprawy:
sól,
pieprz, 1 łyżka
słodkiej papryki mielonej, szczypta
chilli, 1 łyżeczka
majeranku, 1 łyżeczka
kminku (jeśli nie lubicie
kminku można pominąć), 2 łyżeczki
cukru, ewentualnie 1-2 łyżki
soku z cytrynu (zależy od kwaśności
kapusty)– 1-2 łyżki
mąki do zagęszczenia–
olej do smażeniaPrzygotowanie:
kapustę myjemy, obieramy górne, zepsute liście, kroimy główkę na 4 części, a następnie na cienkie piórka, tak jak pokazane na zdjęciachpokrojoną
kapustę płuczemy pod zimną
wodą i przekładamy do dużego garnka z
kapusty kiszonej odlewamy
wodę (można zostawić trochę
wody do późniejszego doprawienia bigosu), kroimy i dodajemy do garnka ze
słodką kapustąpokrojoną
kapustę zalewamy
wodą (tak, żeby
woda lekko przykryła
kapustę), dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż
kapusta będzie miękka w tym czasie
cebulę należy obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę,
czosnek obrać (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i posiekać
kiełbasę kroimy w kostkę na patelnię wylewamy trochę
oleju i wrzucamy pokrojoną
cebulkę, kiedy
cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę
kiełbasę i smażymy chwilę, aż zbrązowieje, po czym dorzucamy ją do gotującej się
kapustydo
kapusty dodajemy posiekany
czosnek i resztę przypraw:
paprykę słodką i
chilli,
majeranek,
kminek, dodajemy łyżeczkę
soli (później można ewentualnie dosolić, jeśli będzie zbyt mało), 2 łyżeczki
cukru, dodajemy
koncentrat pomidorowy i
ketchup, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem jeszcze przynajmniej 45 min., od czasu do czasu mieszającjeśli zauważymy, że wygotowało się zbyt dużo
wody, trzeba trochę dolać, powinno być jej przynajmniej tyle, żeby połowa
kapusty była w niej zanurzonakiedy
kapusta i inne składniki są już wystarczająco ugotowane, trzeba bigos zagęścić, w tym celu do kubka wlewamy zimną
wodę (ok. 1/3 kubka), dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy, żeby nie było grudek (mieszanina powinna
mieć konsystencję ciasta naleśnikowego,w miarę potrzeby można dodać więcej
wody lub
mąki), po czym powoli dodajemy do bigosu, cały czas mieszając; tutaj musicie sami ocenić czy bigos jest już wystarczająco gęsty, ilość
mąki będzie zależeć od tego, ile
wody mieliście poprzednio w bigosiezagęszczony bigos trzeba jeszcze doprawić, ja zawsze na koniec doprawiam
sokiem z cytryny (chociaż to też zależy od tego, jak kwaśna była użyta do bigosu
kapusta, można też, zamiast
cytryny, wlać trochę kwaszonej
wody z
kapusty, jeśli nie wylaliście wszystkiego),
cukrem,
solą i
pieprzemtak przygotowany bigos jest w zasadzie gotowy, ale najlepszy będzie dopiero następnego dnia po ponownym zagotowaniu, wierzcie mi, warto na niego cierpliwie poczekać:)P.S. Żeby skrócić sobie nieco czas gotowania, można pokroić
kapustę i wstawić ją do gotowania dzień wcześniej. Wystarczy wieczorem wrzucić pokrojoną do garnka, dodać
wodę,
ziele angielskie i
listki laurowe, doprowadzić do wrzenia i zostawić na noc pod przykryciem, do rana zdąży już nieco zmięknąć i nie trzeba będzie jej tak długo gotować.Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments