ßßß Cookit - przepis na Bigos z kiełbasą (słodko – kwaśny)

Bigos z kiełbasą (słodko – kwaśny)

nazwa

Wykonanie

Jesień w powietrzu sprawiła, że zatęskniłam za cięższym, zimowym jedzeniem. Po obfitości lekkich, warzywno-wakacyjnych obiadów padło na pierwszy w tym sezonie bigos, którego smak snuł się za mną już od długiego czasu. Nie jest to prawdziwy, staropolski bigos, brak w nim mięsa i grzybów, mimo to jest pyszny, aromatyczny, rozgrzewający i poprawiający nastrój w smętne wieczory. Przy tym wcale nie jest trudny do ugotowania. Dobrze jest mu jednak, jak każdemu bigosowi, dać przynajmniej jeden dzień odpoczynku, wtedy wszystkie przyprawy „się przegryzą” i bigos odda cały swój intensywny, słodko-kwaśny smak.
Co nam będzie potrzebne: (oprócz wielkiego gara;))
– niezbyt duża główka białej kapusty
– woreczek kiszonej kapusty (ok. 0,5 kg)
– 4-5 kawałków cienkiej kiełbasy (np. śląskiej)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół słoiczka koncentratu pomidorowego i 2-3 łyżki ketchupu
– 3 listki laurowe
– 5-6 ziarenek ziela angielskiego
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku (jeśli nie lubicie kminku można pominąć), 2 łyżeczki cukru, ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytrynu (zależy od kwaśności kapusty)
– 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
kapustę myjemy, obieramy górne, zepsute liście, kroimy główkę na 4 części, a następnie na cienkie piórka, tak jak pokazane na zdjęciach
pokrojoną kapustę płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do dużego garnka z kapusty kiszonej odlewamy wodę (można zostawić trochę wody do późniejszego doprawienia bigosu), kroimy i dodajemy do garnka ze słodką kapustą
pokrojoną kapustę zalewamy wodą (tak, żeby woda lekko przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka w tym czasie cebulę należy obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, czosnek obrać (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i posiekać
kiełbasę kroimy w kostkę na patelnię wylewamy trochę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulkę, kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy chwilę, aż zbrązowieje, po czym dorzucamy ją do gotującej się kapusty
do kapusty dodajemy posiekany czosnek i resztę przypraw: paprykę słodką i chilli, majeranek, kminek, dodajemy łyżeczkę soli (później można ewentualnie dosolić, jeśli będzie zbyt mało), 2 łyżeczki cukru, dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem jeszcze przynajmniej 45 min., od czasu do czasu mieszając
jeśli zauważymy, że wygotowało się zbyt dużo wody, trzeba trochę dolać, powinno być jej przynajmniej tyle, żeby połowa kapusty była w niej zanurzona
kiedy kapusta i inne składniki są już wystarczająco ugotowane, trzeba bigos zagęścić, w tym celu do kubka wlewamy zimną wodę (ok. 1/3 kubka), dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, żeby nie było grudek (mieszanina powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego,w miarę potrzeby można dodać więcej wody lub mąki), po czym powoli dodajemy do bigosu, cały czas mieszając; tutaj musicie sami ocenić czy bigos jest już wystarczająco gęsty, ilość mąki będzie zależeć od tego, ile wody mieliście poprzednio w bigosie
zagęszczony bigos trzeba jeszcze doprawić, ja zawsze na koniec doprawiam sokiem z cytryny (chociaż to też zależy od tego, jak kwaśna była użyta do bigosu kapusta, można też, zamiast cytryny, wlać trochę kwaszonej wody z kapusty, jeśli nie wylaliście wszystkiego), cukrem,solą i pieprzem
tak przygotowany bigos jest w zasadzie gotowy, ale najlepszy będzie dopiero następnego dnia po ponownym zagotowaniu, wierzcie mi, warto na niego cierpliwie poczekać:)
P.S. Żeby skrócić sobie nieco czas gotowania, można pokroić kapustę i wstawić ją do gotowania dzień wcześniej. Wystarczy wieczorem wrzucić pokrojoną do garnka, dodać wodę, ziele angielskie i listki laurowe, doprowadzić do wrzenia i zostawić na noc pod przykryciem, do rana zdąży już nieco zmięknąć i nie trzeba będzie jej tak długo gotować.
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/bigos-z-kielbasa-slodko-kwasny