Wykonanie
«
Makaron z
truskawkamiFasolka szparagowa z
wieprzowiną »Już od dawna chciałam zrobić tort z prawdziwego zdarzenia, ale zawsze brakowało czasu i chęci. Wczoraj postanowiłam jednak sprawić urodzinową niespodziankę i poświęcić kilka godzin, na jak się okazało – najpyszniejszą słodkość, którą zrobiłam.Przepis jest modyfikacją wielu różnych pomysłów, porad mamy i mojego doświadczenia. Tort wyszedł taki, jaki sobie wymarzyłam. Cieszę się tym bardziej. że jest on moim pierwszym – ale wiem, że nie ostatnim!Wyjątkowo polecam!
Biszkopt– 4
jajka– szklanka
cukru– ok. 1,5 szklanki
mąki– łyżeczka
proszku do pieczenia– 1 łyżka
octu jabłkowego– 2 łyżki
wody– 3 łyżki
oleju– szklanka
wina musującego do nasączenia (ja użyłam Dorato)Ubijamy
jajka z
cukrem. Następnie dodajemy składniki płynne, a na samym końcu
mąkę i
proszek do pieczenia. Wylewamy na małą tortownicę posmarowaną
masłem oraz posypaną
bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach około 30-40 minut.Kiedy
biszkopt wystygnie, rozkrajamy go na pół.

Masa truskawkowa– około 1kg
truskawek– 300g
śmietany 35%– 4 łyżki
żelatyny– 4 łyżki
cukru pudruW połowie szklanki gorącej
wody rozpuszczamy
żelatynę. Dodajemy ją do zmiksowanych
truskawek. Masę wstawiamy do lodówki, aby lekko się ścięła. W międzyczasie ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem. Kiedy masa truskawkowa już się lekko zetnie, dodajemy do niej
śmietankę. Wkładamy do lodówki na kilka minut.W międzyczasie nasączamy połówki ciasta
winem musującym. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, po czym nakładamy na niego gotową masę na całą jego powierzchnie. Następnie nakładamy kolejny spód i na wierzch wykładamy część masy, która nam została. Tak gotowy tort wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Masa waniliowa– 300g
śmietany 36%– 2 łyżki
cukru pudru– opakowanie
cukru waniliowego– łyżka
żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach
wody. Kiedy ostygnie, dodajemy ją do składników i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna.Wyjmujemy tort z lodówki, zdejmujemy tortownicę i boki ciasta dekorujemy białą masą. Następnie dekorujemy górę
tortu. Wkładamy do lodówki, aby masa się lekko ścięła.

Pozostała nam tylko dekoracjaBoki
tortu udekorowałam
płatkami migdałów, a na wierzch położyłam przekrojone
truskawki.Tort gotowy!