ßßß
Biszkopt– 4 jajka– szklanka cukru– ok. 1,5 szklanki mąki– łyżeczka proszku do pieczenia– 1 łyżka octu jabłkowego– 2 łyżki wody– 3 łyżki oleju– szklanka wina musującego do nasączenia (ja użyłam Dorato)Ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy składniki płynne, a na samym końcu mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na małą tortownicę posmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach około 30-40 minut.Kiedy biszkopt wystygnie, rozkrajamy go na pół.
Masa truskawkowa– około 1kg truskawek– 300g śmietany 35%– 4 łyżki żelatyny– 4 łyżki cukru pudruW połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy ją do zmiksowanych truskawek. Masę wstawiamy do lodówki, aby lekko się ścięła. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy masa truskawkowa już się lekko zetnie, dodajemy do niej śmietankę. Wkładamy do lodówki na kilka minut.W międzyczasie nasączamy połówki ciasta winem musującym. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, po czym nakładamy na niego gotową masę na całą jego powierzchnie. Następnie nakładamy kolejny spód i na wierzch wykładamy część masy, która nam została. Tak gotowy tort wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Masa waniliowa– 300g śmietany 36%– 2 łyżki cukru pudru– opakowanie cukru waniliowego– łyżka żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Kiedy ostygnie, dodajemy ją do składników i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna.Wyjmujemy tort z lodówki, zdejmujemy tortownicę i boki ciasta dekorujemy białą masą. Następnie dekorujemy górę tortu. Wkładamy do lodówki, aby masa się lekko ścięła.
Pozostała nam tylko dekoracjaBoki tortu udekorowałam płatkami migdałów, a na wierzch położyłam przekrojone truskawki.Tort gotowy!