ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

nazwa

Wykonanie

« Makaron z truskawkami
Fasolka szparagowa z wieprzowiną »
Już od dawna chciałam zrobić tort z prawdziwego zdarzenia, ale zawsze brakowało czasu i chęci. Wczoraj postanowiłam jednak sprawić urodzinową niespodziankę i poświęcić kilka godzin, na jak się okazało – najpyszniejszą słodkość, którą zrobiłam.
Przepis jest modyfikacją wielu różnych pomysłów, porad mamy i mojego doświadczenia. Tort wyszedł taki, jaki sobie wymarzyłam. Cieszę się tym bardziej. że jest on moim pierwszym – ale wiem, że nie ostatnim!
Wyjątkowo polecam!
Biszkopt
– 4 jajka
– szklanka cukru
– ok. 1,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki wody
– 3 łyżki oleju
– szklanka wina musującego do nasączenia (ja użyłam Dorato)
Ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy składniki płynne, a na samym końcu mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na małą tortownicę posmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach około 30-40 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, rozkrajamy go na pół.
Masa truskawkowa
– około 1kg truskawek
– 300g śmietany 35%
– 4 łyżki żelatyny
– 4 łyżki cukru pudru
W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy ją do zmiksowanych truskawek. Masę wstawiamy do lodówki, aby lekko się ścięła. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy masa truskawkowa już się lekko zetnie, dodajemy do niej śmietankę. Wkładamy do lodówki na kilka minut.
W międzyczasie nasączamy połówki ciasta winem musującym. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, po czym nakładamy na niego gotową masę na całą jego powierzchnie. Następnie nakładamy kolejny spód i na wierzch wykładamy część masy, która nam została. Tak gotowy tort wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Masa waniliowa
– 300g śmietany 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Kiedy ostygnie, dodajemy ją do składników i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna.
Wyjmujemy tort z lodówki, zdejmujemy tortownicę i boki ciasta dekorujemy białą masą. Następnie dekorujemy górę tortu. Wkładamy do lodówki, aby masa się lekko ścięła.
Pozostała nam tylko dekoracja
Boki tortu udekorowałam płatkami migdałów, a na wierzch położyłam przekrojone truskawki.
Tort gotowy!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/06/tort-truskawkowy