Wykonanie
Jedna z czytelniczek poprosiła o przepis na bezglutenowy torcik na pierwsze urodziny swojej córeczki.Zaznaczamy, że torcik jest BEZGLUTENOWY ale nie NISKOKALORYCZNY, ze względu na wysokoprocentową
śmietanę (stwierdziłyśmy, że dziecku nie będziemy żałować ;)). Zaznaczamy, że nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani aromatów. No i że rozpływa się w ustach...

Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm)
Biszkopt:4 średnie
jajka (schłodzone w lodówce)250g
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia bezglutenowegopół szklanki
cukru trzcinowego (zmielony bardzo drobno -
cukier powinien wyglądać jak
cukier puder, ja to zrobiłam młynkiem do
kawy)Krem:
śmietana 36% 500ml (schłodzona w lodówce co najmniej 12 godzin)4 łyżki zmielonego
cukru trzcinowegook. 4
truskawki (mogą być mrożone)Przygotowanie:
Biszkopt1. Do większej miski wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia.2. Rozdzielamy
żółtka od
białek. W drugiej misce ubijamy
białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
Jajka powinny być schłodzone wcześniej w lodówce, można dodać szczyptę
soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po
żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki
cukru. Następnie przekładamy masę do miski z
mąką i proszkiem. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20-30 min. w 180 st. (do suchego patyczka).3. Wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej osłodzonej
wody.Krem1. W małym rondelku gotujemy
truskawki na małym ogniu do uzyskania gęstego musu. Studzimy.1.
Śmietanę rozdzielamy do 2 misek: 350ml i 150ml2.
Śmietanę 350ml ubijamy mikserem na najwyższym obrotach, pod koniec dodajemy 3 łyżki zmielonego
cukru trzcinowego. Gotowym
kremem śmietankowym przekładamy krążki
torta.3.
Śmietanę 150ml również ubijamy mikserem na najwyższym obrotach, pod koniec dodajemy 1 łyżkę zmielonego
cukru trzcinowego oraz max. 3 łyżki musu
truskawkowego (tak aby uzyskać różowy kolor). Kremem
truskawkowym dekorujemy tort za pomocą specjalnego pistoletu do wyciskania kremu albo za pomocą papieru do pieczenia (zawijając go w stożek i ucinając końcówkę).

